Ska ha kritiserat SD-toppen – hotas av uteslutning

Fyra sverigedemokrater och Peter Wallmark (SD).
Fyra ledamöter är avstängda. De ska ha kritiserat Peter Wallmark enligt Mitt i:s källa.
Fyra SD-ledamöter i Stockholms kommunfullmäktige har stängts av och riskerar uteslutning. Orsaken ska ha varit att de kritiserat den omstridde gruppledaren Peter Wallmark (SD).
– Det är rena diktaturfasonerna, berättar en källa med insyn in vad som nu händer i partiet.

Knappt fyra månader in i den nya mandatperioden har åtta fullmäktigeledamöter i Stockholms stad blivit fyra – åtminstone tillfälligt.

I mitten av februari blev fyra ledamöter i Stockholms stad avstängda och interna utredningar har inletts mot dem, vilket bekräftas av Sverigedemokraterna.

– Det stämmer, säger Charlott Qvick på SD:s medlemsutskott.

Mer vill dock inte partiet säga i frågan med hänvisning till sekretess i pågående ärenden.

 ”Det är så odemokratiskt, de är i sin fulla rätt av avsätta honom enligt demokratiska spelregler”

En källa med insyn.

Ska ha kritiserat Peter Wallmark

Enligt en källa med insyn i Sverigedemokraternas arbete i Stockholms stadshus ska det röra sig om att de fyra medlemmarna varit kritiska mot SD:s toppnamn i Stockholm, Peter Wallmark. Han har tidigare kritiserats för bland annat ha anställt sig själv som sekreterare och plockat ut dubbel lön.

– Det är så odemokratiskt, de är i sin fulla rätt av avsätta honom enligt demokratiska spelregler. Nu blir de i stället avstängda. Det är rena maffiametoderna, säger källan till Mitt i.

Närvarar inte vid kommunfullmäktige

De fyra avstängda personerna var inte närvarande vid förra kommunfullmäktige och inte heller vid ett extrainsatt möte nyligen.

Mitt i Stockholm har försökt nå samtliga avstängda. Vi har nått fram till två av dem men de vill inte tala med media om saken.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera, säger en av de fyra till Mitt i.

Får inte tala med media

Personer som blivit avstängda och utretts inom Sverigedemokraterna vittnar om hur de hindrats från att tala med media om saken.

”Om uppgifter kopplat till ärendet och MU:s (Medlemsutskottet) arbete sprids via sociala forum eller media kommer MU att slå ner på detta”, står det i ett tidigare personärende inom SD som Mitt i fått ta del av och som visar hur det kan gå till.

– Det är riktiga diktaturfasoner, säger en källa.

SD:s pressekreterare Christian Krappedal menar dock att förfarandet är är tryggt och konsekvent.

Vad är analysen av att så många stängts av, utreds eller har uteslutits ur ert parti?

– Förekommer åsikter och ageranden som strider mot partiets politik, värderingar eller på andra sätt bedriver partiskadlig verksamhet, så agerar vi. Detta kommer vi även göra i framtiden och är något som de andra partierna kan lära sig utav, skriver han i ett mejl till Mitt i där han svarar på frågor om avstängningarna.

”Det är ruttet uppifrån”

Den före detta SD-politikern i Stockholm Maggi Haglund uteslöts ur partiet 2017. Hon anklagades för ekonomiska oegentligheter och för att ha skrivit olämpliga inlägg på Flashback, men menar själv att hon uteslöts för att hon kritiserat partitoppen.

– Det är ruttet uppifrån. Ledningen skyddar banditer, säger hon.

Peter Wallmark själv säger till Mitt i att han inte vill kommentera vare sig uppgifterna om honom eller hur det politiska arbetet i SD Stockholm påverkas nu när hälften av ledamöterna är avstängda.

Fakta

Uteslutna kan sitta kvar i fullmäktige

En person som har blivit vald till en politisk församling, som kommunfullmäktige eller riksdagen, och sedan lämnar eller utesluts ur sitt parti kan behålla sin plats i den politiska församlingen.

Dessa kallas för politiska vildar. De kan sitta kvar mandatperioden ut men förlorar möjligheten att väljas igen om de inte ansluter sig till ett nytt parti.

Mot slutet av mandatperioden 2014-2018 hade Sveriges riksdag det högsta antalet politiska vildar någonsin, åtta stycken. Sju av dessa var Sverigedemokrater som lämnat sitt parti.