Sveriges ende astronaut besökte Sverigefinska

Christer Fuglesang berättade om hur han blev Sveriges första astronaut.
Christer Fuglesang berättade om hur han blev Sveriges första astronaut.
Christer Fuglesang, Kungsholmsbo och Sveriges ende astronaut, besökte på tisdagen Sverigefinska skolan vid Fridhemsplan.
– Jag vill inspirera barnen till att framför allt plugga vidare, gärna inom teknik och natur, säger Christer Fuglesang.

Ett 100-tal högstadieelever på Sverigefinska skolan fick chansen att höra Christer Fuglesang berätta hur han blev Sveriges första astronaut.

– Målet är inte att alla ska bli astronauter utan jag försöker använda fascinationen som finns för rymden för att få barn att upptäcka natur och teknik, säger Christer Fuglesang.

Förste svensk i rymden

Det var i december 2006 som Christer Fuglesang blev den förste svensken i rymden. Tre år senare gjorde han en andra rymdresa. Idag är han professor på KTH och rymdrådgivare åt Saab. Samtidigt besöker han tillsammans med Rymdstyrelsen skolor för att inspirera elever att lära sig mer om rymden.

Några fler rymdäventyr blir det sannolikt inte. Men ställs frågan skulle svaret vara givet.

– Jajamensan, jag skulle gärna åka ut i rymden igen.

Christer Fuglesang besökte Sverigefinska skolan. Foto: Kristian Lönner

Många frågor om vardagslivet

Under föreläsningen fick eleverna veta hur det känns i kroppen när 50 miljoner hästkrafter sätts igång vid uppskjutningen och hur det påverkar människan att vara i tyngdlöshet.

Efteråt fick en mindre grupp chans att ställa frågor till astronauten. Ofta är det vardagslivet uppe i rymden som fascinerar mest, säger Christer Fuglesang.

– Jag får ofta frågor om vad man äter och hur man går på toaletten, säger Christer Fuglesang.

Vad ger du för råd till de som drömmer om att bli astronaut?

– För det första du behöver är en bra utbildning inom ett naturvetenskapligt ämne. Sedan kan man ha många olika roller, som läkare eller avancerad pilot. Förutom det måste man vara pigg och i rimlig fysisk form.