Linn kan bli Sveriges bästa unga bagare

Linn Eriksson.
Linn Eriksson.
Rågspjut, Markimruta och Kårstalimpa. Kanske har du ätit av bröden som bagaren Linn Eriksson bakar på Stenugnsbageriet i centrum.
Snart tävlar hon om om en SM-titel i bakning.

Just nu är det mycket deg i Linn Erikssons liv.

På jobbet knådar och kavlar hon fram bröd och bullar på Vallentuna stenugnsbageri och på fritiden ligger hon i hårdträning inför tävlingen SM Unga Bagare som går av stapeln i Göteborg i slutet av mars.

– Jag sökte tävlingen får att utveckla mig och se om jag kunde klara pressen, säger hon.

De tävlande kommer att få skapa bakverk inom grenarna matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd.

De färdiga alstren kommer sedan att visas upp i köpcentret Nordstan där också prisutdelnings sker 29 mars.

Fyra av de tio finalintern kommer att få tävla för Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare.

Linn Eriksson, som växte upp i Äppelbo, Dalarna, har jobbat på Stenugnsbageriet drygt ett år.

– Det är kul, kreativt och utmanande varje dag, säger hon.

Innan dess gick hon en bagarutbildning på yrkeshögskolan i Kristianstad.

Vad gillar du bäst att baka?

– Jag gillar att göra kavlade fikabröd, som wienerbröd.

Men är inte det något en konditor gör, var går gränsen?

– Så länge det är en deg med är det något en bagare gör.

Stämmer det att bagare går upp väldigt tidigt om morgnarna?

– Ja, det blir en del nätter och tidiga morgnar men man vänjer sig. Här har vi tre pass. Ett som börjar åtta på kvällen, ett som börjar tre på natten och ett som börjar sex på morgonen.

Blir man stark i armarna av allt knådande?

– Det blir man faktiskt. Det är bra träning.

Just nu blir det extra mycket träning för Linn eftersom hon, utöver jobbet  finslipar på bakningen inför SM. Det handlar mycket om kemi  – recepten måste vara perfekt sammansatta och uppvägda.  Och logistik, eftersom man bakar på tid.

Vad gör du för att koppla av då?

– Bra fråga. I helgen ska jag åka hem till Dalarna.