Sveriges bästa elevkår finns i Vasastan

Prisad kår. Elevkåren på Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan har tilldelats Guldgemet.
Prisad kår. Elevkåren på Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan har tilldelats Guldgemet.
Elevkåren på Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan är bäst i landet.
Nyligen prisades de med Guldgemet och på årsmötet i veckan hyllades kåren av demokratiministern Alice Bah Kuhnke.

Guldgemet delas ut av Sveriges Elevkårer och tilldelas elevkårer som utmärkt sig särskilt under året. I år föll valet på Viktor Rydbergs gymnasium på Odenplan.

– Vi är väldigt stolta. Att bli utsedd till den bästa elevkåren av 374 elevkårer i Sverige är såklart otroligt ärofyllt, säger Richard Wahlström, ordförande i Viktor Rydberg Odenplans Elevkår sedan ett år tillbaka.

Varför vann ni, tror du?

– Jag tror att det framför allt handlar om vårt stora medlemsengagemang. Vi är 13 förtroendevalda, men dessutom också över 60 medlemmar i våra utskott. Vi är väldigt många som skapar den här verksamheten, och desto fler som deltar i våra aktiviteter varje vecka. 

Vad har ni förändrat under din tid som ordförande?

– Vi har internt jobbat mer uttalat med att bli det bästa elevkåren för våra medlemmar. Dessutom har fler än någonsin engagerat sig i vår verksamhet. En av de viktigaste frågorna för oss har varit att minska stressen och arbetsbördan, för att eleverna ska må så bra som möjligt. Det är en fråga vi diskuterar mycket med skolledningen. 

Hur var det att få besök av kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke?

– Jätteroligt såklart! Det är otroligt stort att demokratiministern tog sig tid att komma till vårt årsmöte för att få höra om vårt arbete och själv berätta om sitt för våra medlemmar. Det finns många likheter mellan vårt arbete och hennes – som båda sker i demokratins tjänst. 

Richard Wahlström tar snart studenten och har lämnat sin post som elevkårens ordförande. Jacob Tilly valdes till ny ordförande på årsmötet.