Fittja får konstgräsplan som inte smutsar ned sjön

Fittja i Botkyrka får Sveriges första miljövänliga konstgräsplan.
Fittja har fått landets första miljövänliga konstgräsplan.
Konstgräsplaner är en stor källa till utsläpp av mikroplaster.
Nu får Fittja landets första fotbollsplan där ifyllnadsmaterialet i planen är ofarligt för miljön.

Botkyrka kommun är först ut i Sverige med att anlägga en konstgräsplan med mindre miljöpåverkan. Planen ligger på Fittja äng när Albysjön används sedan några veckor.

Det ifyllnadsmaterial, granulat,  som används i planen är växtbaserat och fossilfritt, i stället för gjort av gummi. Materialet är därför både nedbrytbart, komposterbart och organiskt.

Unisport som levererar konstgräs till Allsvenskan ligger bakom planen och har tidigare gjort installationer i Norge och Finland.

–  Spelegenskaperna är bättre med gummigranulat än med BioFill som vi kallar det för, men BioFill är tillräckligt bra för breddfotboll, säger Tomas Jonasson, Marketing Manager på Unisport.

Dyrare än gummi

Det växtbaserade konstgräset är dock något dyrare än det gummibaserade. Konstgrässystemet är godkänt av FIFA för både bredd- och elitfotboll.

Tomas Jonasson menar dock att Allsvenskan ställer högre krav på gräsets spelegenskaper. Däremot fungerar det bra i exempelvis division två, fyra och fem.

– Jag har själv sprungit på en sådan plan och det duger gott och väl. På Allsvenskans arenor är det läktare runt omkring så det kan inte spridas ut i naturen. Där är det inte samma sak som på konstgräsplanerna som ligger precis bredvid gräs, säger Tomas Jonasson.