Täby är en av Sveriges minst sårbara kommuner

Täby är en av Sveriges minst ekonomiskt sårbara kommuner. Det visar en ny rapport som kom i veckan.
Men det överraskar inte näringslivschefen.

Myndigheten Tillväxtverket och organisationen Svenskt näringsliv har tillsammans gjort en studie över hur ekonomiskt sårbara de svenska kommunerna är. Bland annat har de tittat på hur beroende kommunen är av större enskilda företag, företagandets omfattning, företagsklimatet i kommunen och möjligheterna till pendling, bland annat.

Täby lyckas placera sig högt i listan. Plats fyra närmare bestämt. Det gör Täby till en av de minst sårbara kommunerna i Sverige.

Leif Eriksson, näringslivschef på Täby kommun, är inte överraskad av resultatet.

– Det gjordes en likadan undersökning för fem år sedan och då låg vi på samma nivå. Det finns till exempel ingen stor enskild arbetsgivare i kommunen utan det är en utpräglad småföretagarkommun, säger han.

Han lyfter fram att Täby har fördelen av att bland annat ligga i en storstadsregion och att kommunen jobbar hårt för att stärka det lokala näringslivet.

Du är inte orolig för att man är för beroende av Stockholm?

– Vi kommer inte kunna flytta på kommunen. Vi har en ambition att öka med 20 000 nya arbetstillfällen i Täby till 2040. Nu ska vi också utreda möjligheten att etablera en science park i kommunen. Då skulle vi ha en stor styrka.

Samtidigt är också en bra och fungerande kollektivtrafik en viktig del i att vara mindre sårbar.

– Det kan ju bli bättre men den är inte dålig på något vis, säger Leif Eriksson om dagens situation.

Inför framtiden kan det bli ljusare menar han. Bland annat ska det bli dubbelspår på Roslagsbanan, att de arbetar med att förlänga samma bana till Arlanda och att de i Sverigeförhandlingen pratar om att förlänga den också till T-Centralen.

– Om vi får allt det på plats så ligger Täby väldigt strategiskt.

Fakta

De tio minst sårbara kommunerna i Sverige

1.Vallentuna

2. Sollentuna

3. Värmdö

4. Täby

5. Nacka

6. Kungsbacka

7. Partille

8. Stockholm

9. Jönköping

10. Botkyrka

Källa: Tillväxtverket/Svenskt Näringsliv