ANNONS

Sveriges snabbaste brevduvor tvingas flytta från Smedby

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor
Serguey Lopez har fött upp och tävlat med brevduvor i Smedby i över tio år.
En anonym anmälan har fått hundratals brevduvor att kanske aldrig hitta hem igen.
I tio år har Serguey Lopez och Jamal Eisa tävlat med sina brevduvor från Smedby koloniområde.
Nu river föreningen upp flera lotter, efter att kommunen upptäckt att de byggts på allmän mark.
ANNONS

Serguey Lopez följer det mörka molnet av fåglar med blicken. De är ute och tränar.

I över tio år har han fött upp brevduvor på sin kolonilott i Smedby.

Plötsligt klappar han högt, tar några steg och ropar till.

– Det är duvhöken där, den jagar alltid efter dem.

Någon erbjöd mig 20 000 kronor, men jag vill inte sälja.

Jamal Eisa, ägare av brevduvor.

Vännen Jamal Eisa står bredvid. Han tar fram mobiltelefonen och visar en bild på ett skåp fyllt av priser och pokaler.

– Vi tävlar med några av de snabbaste brevduvorna i hela landet. Någon erbjöd mig 20 000 kronor för en av dem, men jag vill inte sälja.

Lotter läggs ner

I maj meddelande Smedby koloniförening plötsligt att duvhänget och minst fem andra av föreningens lotter måste tas bort. Andra måste riva sina stugor. Helst ska de vara borta innan sommaren, skriver styrelsen i breven till lottägarna.

– I tio år har jag varit här. Duvorna kan inte flytta, de är födda här och hittar bara hit. Vi har inga alternativ, och jag anser att det vore djurplågeri att avliva dem, säger Serguey Lopez.

ANNONS

– Vi skulle kanske kunna flytta duvorna någonstans alldeles i närheten, men de bor här och kommer alltid att återvända hit, säger Jamal Eisa och pekar på ett av de små husen där duvorna bor.

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor

Några av brevduvorna är bland de snabbaste i Sverige och har tillsammans vunnit flera hundratals priser. Foto: Veronica Johansson

Anonym anmälan efter 30 år

Detaljplanen för koloniområdet upprättades 1976. Enligt Smedby koloniförening har flera av lotterna legat utanför koloniområdet i omkring 30 år.

Då måste alla riva allting, och det vill i alla fall inte jag.

Björn Liljevret, tillfällig ordförande i Smedby koloniförening.

Men efter en anonym anmälan upptäckte Upplands Väsby kommun förra året att sex lotter i utkanten av koloniområdet, närmast parkeringen, ligger på en typ av kommunal mark som alla medborgare måste ha tillgång till.

– Det är kommun som kräver det. Vi vart anmälda förra året för svartbygge i området, säger Smedby koloniförenings tillfällige ordförande Björn Liljevret.

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor

Jamal Eisa har precis matat nyfödda duvungar. Foto: Veronica Johansson

Dessutom upptäcktes att vissa lotter ligger på en typ av mark som bara får odlas på, inte bebyggas. Vissa lottinnehavare kommer alltså att måsta riva sina kolonistugor.

– Jag tycker synd om dem alla. Jag har absolut inget emot duvorna och frågade kommunen om de kunde göra ett undantag för alla lotterna, men de sade nej, säger Björn Liljevret.

– Vi arrenderar marken av Upplands Väsby kommun, och till syvende och sist är det de som bestämmer. Om vi inte gör något åt problemen kan kommunen säga upp arrendeavtalet. Då måste alla riva allting, och det vill i alla fall inte jag.

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor

Flera av lotterna i utkanten av Smedby koloniområde ligger på så kallad parkmark och måste bort. Foto: Veronica Johansson

Fyrtiofem år gammal detaljplan

Kommunen menar att det inte går att göra undantag och hänvisar till kommunallagen och likabehandling för att medborgare i Upplands Väsby.

Att förändra detaljplanen kostar för mycket pengar och skulle bli för en lång och komplicerad process, menar Eva Ström, mark- och exploateringsingenjör på Upplands Väsby kommun.

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor

Att tävla med brevduvor är som att tävla med en häst eller vilket annat djur som helst, säger Serguey Lopez. Foto: Veronica Johansson

– Det är olyckligt, det är väldigt olyckligt att det blivit så här. Föregående styrelse har helt enkelt gjort fel som tillåtit de här lottägarna att vara ute på marken som ska vara till för allmänheten. När det hände kan jag inte säga. Men föreningen måste följa detaljplanen.

Vad händer med duvorna, de har ju hållit till där i över tio år?

– Vi försöker skynda långsamt och ta hänsyn till de som hyr kolonilotterna så att de kanske kan få vara där under sommaren och sakta under hösten ta bort sina grejer. De som äger duvhänget måste hitta någon annanstans där de kan få vara, för de är på mark som skall vara till för allmänheten. De lotter som berörs får ha en kommunikation med styrelsen som ansvarar för föreningen.

Serguey Lopez har brevduvor boende på sin kolonilott i Smedby i Upplands Väsby.

Burarna är specialbyggda för tävlande brevduvor och har plats för omkring 300 stycken. Foto: Veronica Johansson

Kan röstas in igen

Enligt styrelseordföranden Björn Liljevret har de som blir av med sina lotter förtur i föreningens kösystem. För tillfället finns det inga lotter lediga säger han, och om duvorna ska få flytta in på koloniområdet måste medlemmarna rösta om det.

– Vi har inte sagt att de ska flytta duvorna, punkt och slut, det är kommunen som bestämmer det. Men om vi ska ha in dem i området måste medlemmarna få bestämma om de vill ha duvor i området.

Varför måste medlemmarna rösta om det?

– I stadgarna står det att man ska odla, och de odlar inget. Medlemmarna har klagat över att det kommer råttor i och med duvorna, då måste de få rösta om de vill ha duvor i området.

Upplands väsby duvor kolonilotter brevduvor

De flesta duvor har en partner att kurra ihop sig med. De som inte har det visar upp sig. Foto: Veronica Johansson

”Varför just nu?”

Serguey Lopez visslar. Fågelmolnet vänder plötsligt om återvänder till lotten. Det är dags för mat. De får små hinkar med fröblandningar, vitaminer, nötter, olja och omega 3-vitaminer.

Vi tycker om våra duvor, de hör också till naturen

Seguey Lopez, ägare av brevduvor.

Duvorna traskar runt en stund innan de hoppar in genom de små grindarna med mekanismer som mäter flygtiden. Serguey lägger armarna i kors och suckar.

– Jag har aldrig fått ett klagomål på tio år. Visst kanske fåglarna drar lite mer råttor. Men vi vaccinerar våra duvor, vi städar, vi har byggt särskilt för att de inte ska skräpa ner, vi har lagt ut råttfällor och vill inte heller ha råttorna här, de är lika dåliga för duvorna som för dem som odlar. Man skyller på oss, samtidigt som folk grillar på sina lotter och lämnar skräp efter sig.

Jamal Eisa med flera priser han och Serguey Lopez vunnit med sina brevduvor i Upplands Väsby.

Jamal Eisa med flera priserna han och Serguey Lopez vunnit med brevduvorna. Foto: Privat

Då och då flackar blicken snabbt över himlen efter de sista duvorna. Duvhöken är tillbaka.

– Det här är så stressigt, och snart drar tävlingssäsongen igång. Vissa tycker om sina blommor, vi tycker om våra duvor, de hör också till naturen. Det här är en hobby som inte skadar någon. Ingen har klagat på tio år, varför just nu?

Smedby koloniområde

Kolonilotterna som ligger utanför detaljplanen:

Smedby koloniområde. Ritning från Kart- och GIS-avdelningen, Upplands Väsby kommun

Det prickade området på kartan får odlas på men inte bebyggas. Kolonistugor på prickad mark måste rivas.

De tunt skuggade lotterna närmast parkeringen och nere i västra hörnet av kartan ligger på så kallad parkmark, alltså mark avsedd för allmänheten, och måste tas bort.

Källa: Kart- och GIS-avdelningen, Upplands Väsby kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.