ANNONS

Efter svettgranskning: Politiker kräver svar

Mitt i Stockholm har i flera artiklar skrivit om svettvården i Stockholm.
Mitt i Stockholm har i flera artiklar skrivit om svettvården i Stockholm.
Svettvården i Stockholm blir nu en politiskt fråga. Detta efter Mitt i Stockholms granskning.
– Som vi har det i dag kan vi inte ha det, säger Dag Larsson (S).
ANNONS
Fakta

Mitt i granskar #svettnotan

Den här artikeln ingår i en artikelserie. Läs mer här:

Uppföljande artiklar på granskningen:

Tusentals svenskar har de senaste åren rest till Danmark för att få vård mot extrem svettning. Motsvarande vård erbjuds mycket knapphändigt i Stockholm.

På Karolinska kan patienterna behandlas på händer och i armhålor men inte på någon annan del av kroppen.

Många patienter som hört av sig till Mitt i Stockholm vittnar även om att kön till Karolinska är mycket lång – uppemot nio månader.

Jag gör det här för att situationen är orimlig

Nu kräver Dag Larsson (S), oppositionsråd i landstinget, svar om svettvården i Stockholm. Han har skickat in en skrivelse till landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd som nu måste ta upp frågan.

I skrivelsen hänvisar han till Mitt i Stockholms granskning.

– Jag gör det här för att situationen är orimlig, både för den här patientgruppen och för skattebetalarna, säger Dag Larsson (S).

Dyrt för landstinget

Vården i Danmark kostar nämligen landstinget mycket mer än om landstinget utförde vården själv. Mitt i Stockholm har berättat att landstinget under 2016 ska betala minst 22,8 miljoner kronor till en och samma svettklinik i Köpenhamn.

I vissa fall blir kostnaden i Köpenhamn tre gånger så hög jämfört med behandlingen i Stockholm, detta enligt Försäkringskassans beräkningar.

Dessutom måste patienterna själva betala för resan till Köpenhamn.

– Jag ställer ett antal frågor till nämnden: Är det här rimligt? Ska vi vidga behandlingen i Stockholm? Vad gör landstinget åt den här situationen? säger Dag Larsson (S).


Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S)

Anna Starbrink (L) och Dag Larsson (S). Foto: Anna Molarnder/SLL


Skrivelsen noteras på nämnden på tisdag (31 januari) och sedan ska förvaltningen återkomma med svar. Dag Larsson (S) tror att det blir till nämndmötet om en månad.

– Jag har även ambitionen att driva det här i fullmäktige, säger Dag Larsson (S).

Starbrink (L) är positiv

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) har tidigare sagt att bedömningen kring svettvård i Stockholm är en medicinsk fråga, inte en politisk.

Men nu välkomnar hon oppositionens initiativ.

”Vi har inga andra utgångspunkter än att personer ska få den vård de behöver, vård som är baserad på evidens utifrån vetenskap och erfarenhet. Det gäller självklart också för patienter som har problem med extrem svettning”, skriver Anna Starbrink (L) i ett mejl till Mitt i Stockholm.

”Jag välkomnar Socialdemokraternas skrivelse. Finns det frågetecken ska de rätas ut och vi ser fram mot att kunna besvara skrivelsen”, avslutar hon mejlet.

– Normalt sett ska politiken inte lägga sig i det medicinska. Men här kan det vara värt att ta upp diskussionen om vad som är rimligt. För som vi har det i dag kan vi inte ha det, säger Dag Larsson (S).