ANNONS

Dansk svettklinik hade tillstånd i Stockholm

Exteriör Svedklinikken Köpenhamn
Svedklinikken i Köpenhamn.
Hundratals stockholmare tog ledigt och reste till den danska svettkliniken. Samtidigt hade ett svenskt systerbolag till kliniken tillstånd att utföra liknande behandling i Stockholm – men erbjöd den aldrig till patienter.
Landstinget betalade för dåligt menar läkaren Carl Swartling.
ANNONS
Fakta

Mitt i granskar #svettnotan

Den här artikeln ingår i en artikelserie. Läs mer här:

Uppföljande artiklar på granskningen:

Hundratals stockholmare har de senaste åren tagit ledigt från sina jobb och rest till Svedklinikken i Köpenhamn för att få behandling mot sin extrema svettning.

Men det går att få kostnadsfri behandling för hyperhidros i Sverige berättar Johan Bratt, chefsläkare och chef för Stockholms läns landstings medicinska stab.

Karolinska i Stockholm och Akademiska i Uppsala ger hidrosbehandlingen på händer, fötter och i armhålor.


Johan Bratt

Johan Bratt, chefsläkare hos Stockholms läns landsting.


Mellan november 2014 och november 2015 fanns det även en privat vårdgivare i Stockholm som inom ramen får vårdvalet fick utföra behandlingen på händer och i armhålor.

– Det var en vårdgivare som blev auktoriserad men som inte utnyttjade det, säger Johan Bratt.

Han kan inte svara på vilken vårdgivare som fick tillståndet. Men Mitt i Stockholm har tagit del av handlingar som visar att det var Svedklinikkens svenska systerbolag, Kungsholmens hudklinik, som hade tillståndet.

På den tiden gav det mer att titta på två leverfläckar.

Kliniken genomförde aldrig behandlingen som skulle ha kostat patienterna 350 kronor (patientavgift). I stället reste hundratals stockholmare till Köpenhamn och patienterna fick själva stå för flygbiljetten.

– På den tiden gav det mer att titta på två leverfläckar än att göra en sådan här omfattande behandling. Det var en ersättningsfråga, säger Carl Swartling, läkare och styrelseordförande för bolaget som äger Svedklinikken.

Han såg också begränsningen av kroppsdelar som ett hinder.

– Många patienter har problem med händer och fötter och så får de inte göra fötterna. Skulle vi bara behandla händerna då? säger Carl Swartling.

Den här aktören har valt ett betydligt mer lukrativt upplägg.

Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) slår ifrån sig. Hon menar att landstinget inte betalar för lite.

– Nej, vi anser att nivån är rimlig. Den här aktören har valt ett betydligt mer lukrativt upplägg än vad landstingets vårdavtal kan erbjuda. Vi har ett ansvar för att skattebetalarnas pengar räcker till så mycket vård som möjligt för så många patienter som möjligt, säger Anna Starbrink (L).


Läs också: Starbrink om landstingets otydlighet: En brist