ANNONS

Patienter: Svettvården förändrade våra liv

"Jag kan hålla någon i handen nu", säger en patient till Mitt i.
"Jag kan hålla någon i handen nu", säger en patient till Mitt i.
Behandlingen har betytt allt – det är ett återkommande svar när Mitt i pratar­ med flera av Svedklinikkens patienter. Samtidigt finns en underliggande förvirring om vilken vård som faktiskt finns i Sverige och vem som betalar för den.
ANNONS
Fakta

Mitt i granskar #svettnotan

Den här artikeln ingår i en artikelserie. Läs mer här:

Uppföljande artiklar på granskningen:

Det har betytt att jag är i en relation i dag. Jag kan hålla någon i handen nu, det är guld.

Mitt i Stockholm har pratat med flera av Svedklinikkens patienter. De berättar varför behandlingen varit viktig för dem och hur den extrema svettningen tidigare påverkade deras vardag, liv och psyke.

Så säger några av dem:

– Den har betytt att jag är i en relation i dag. Jag kan hålla någon i handen nu, det är guld. Det gör något med en när man går på en fest och lämnar märken på golvet där man stått. Eller att behöva tänka på att torka handen innan man hälsar på någon.

– På högstadiet var det svårt att göra prov. Hålla pennan gick inte, pappret blev blött och, ja, allt blev skit helt enkelt. Man mår psykiskt dåligt.

– Det har betytt jättemycket. Jag hade provat allt och jag visste inte att den här hjälpen fanns. Det här med att hälsa och ta i hand, det är en stor grej för mig. Förut ville jag inte det och folk tyckte att jag var oförskämd.

Det här med att hälsa och ta i hand, det är en stor grej för mig.

Några av dem har själva hittat direkt till Svedkliniken, några har gått via sin vårdcentral. Många hyllar det som Svedklinikken gjort för dem.

– Utan att veta, men jag tror inte att jag skulle ha fått samma behandling och bemötande på en klinik
i Sverige.

– De är otroligt duktiga, smidiga och trevliga.


Läs också: Starbrink om landstingets otydlighet: En brist


Men flera av patienterna vet inte vad som gäller vid hidrosvård i Sverige. Några tror att de behöver betala dyrt för motsvarande vård som finns på Karolinska sjukhuset i Stockholm och på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Det kostar att göra i Uppsala, eller?

– Har hört att vissa fått vården gratis i Stockholm men jag har inte förstått hur. Klart att jag hellre hade gjort det här än att ta ledigt en dag och köpa en flygresa till Köpenhamn.

Enligt landstingen i Stockholm och Uppsala behöver patienterna bara betala patientavgiften för vården i Sverige, det vill säga 350 kronor.


Läs också: Danska kliniken fick ge vård i Stockholm


 

ANNONS