Stödboende för hemlösa missbrukare tvingas stänga

Ny Gemenskap lägger ner sitt boende för missbrukare i Västberga.
Mirjam Pohjola, boendeansvarig, och Göran Brenesjö är besvikna över att boendet stänger.
På Ny gemenskaps stödboende i Västberga har hemlösa med missbruksproblem bott och fått hjälp med att sluta med droger i 13 år. Men den sista februari stängs boendet.
– Det är sorgligt, säger Göran Brenesjö som bor där.

Det är eftermiddag och på nedre våningen i Ny gemenskaps stora gula villa i Västberga sitter några och fikar. Här serveras mat och fika dagligen. Dusch och kläder erbjuds för den som behöver. Men det är också ett hem för upp till tolv personer, som tidigare bott på gatan och som har problem med missbruk.

Just nu bor nio personer här, som fått sin plats på boendet av socialtjänsten. Det är för lite, anser Ny gemenskaps styrelse, som har beslutat att lägga ner boendet efter den 28 februari, något som Stockholm direkt var först med att berätta.

– Det här har varit grunden för vändningen i mitt liv, berättar Göran Brenesjö.

Fick hoppet tillbaka

Han är 51 år och har under flera år missbrukat amfetamin och alkohol och varit hemlös i flera omgångar. Han har också bott på andra boenden – men inget är så bra som stödboendet i Västberga, säger han.

– Här fick jag lugn och ro. Det är bra folk och bra personal. Det känns som ett hem, inte en institution.

Ny Gemenskap lägger ner sitt boende för missbrukare i Västberga.

Göran Brenesjö säger att boendet blev hans räddning. Mycket beroende på personalens bemötande. Här med Mirjam Pohjola. Foto: Anna Z Ek

Han berättar att det är tack vare personalen och stödet från dem som han har fått tillbaka hoppet, om livet och framtiden.

Efter snart tio månader på boendet och i öppenvården väntar han på att få en försökslägenhet av socialtjänsten. Han har fått ett jobb och ska börja plugga.

– Till socialpedagog. Jag vill jobba med ungdomar i framtiden.

”Jag missbrukade allt”

Alexandra, 34, kom hit ”helt uppbruten” efter att ha varit hemlös i sex år. Hon heter egentligen något annat, men vill inte att hennes namn står med i tidningen och vill inte vara med på bild för att skydda sin familj. För att få ihop pengar på gatan prostituerade hon sig och tiggde i tunnelbanan.

– Jag missbrukade allt, amfetamin, värktabletter, kokain och heroin. Jag var fruktansvärt suicid. Jag ville hoppa framför tunnelbanan varje gång den kom in.

Efter snart ett år på boendet mår hon bättre. När boendet stänger har hon fått plats på ett referensboende i Älvsjö och har sökt en restaurangutbildning. På boendet får hon laga all mat och baka så mycket hon vill.

– Det är jätteschysst här, man kan beställa ingredienser. Det är som arbetsträning, jag får ta mycket ansvar.

– Hon lagade all julmat, det kanske syns, säger Göran och klappar sig på magen med ett skratt.

Enda boendet som jobbar med drogfrihet

De är ledsna och besvikna över beskedet.

– Det är sorgligt att fler inte kan få samma möjlighet som oss, säger Göran.

– Det är jättetråkigt, det här fungerar så himla bra. Det är det bästa stället i hela Stockholm, säger Alexandra.

Boendet stänger den 28 februari. Den övriga verksamheten inom Ny gemenskap ska vara kvar – men Mirjam Pohjola säger att det är osäkert vad som händer med lokalerna. Foto: Anna Z Ek

Mirjam Pohjola är boendeansvarig och besviken över styrelsens beslut.

– Ny gemenskap och Stockholms stad sviker våra missbrukare. Vi är den enda verksamheten inom Ny gemenskap som jobbar med förändringsarbete, så att de som bor här blir drogfria och får ett bättre liv. Personalen som jobbar här är professionell, det är inte volontärer.

I samband med att boendet stänger förlorar tre heltidsanställda och fem deltidsanställda jobbet.