Två små svin årets spritkrog

tvamsasvin
Krögarna Jimmy Nygren och Carl Olofsson tillsammans med Steffo Törnquist från Spritakademien.
Två små svin lockar gäster från hela världen till Årsta. För den som vill ta en nubbe till smörrebrödet finns över 80 sorters sprit att välja på.
Nu har krogen utsetts till årets spritkrog.
– Vi vill få folk att dricka snaps mer än fyra gånger om året, säger krögaren Jimmy Nygren.

Två små svin i Årsta har utsetts till årets spritkrog av Spritakademien och Spritmuseum. Motiveringen lyder kort och gott: ”Så trivsam att man gärna beställer en snaps till!”

– Vi är väldigt glada. Vi visste inte en att det här priset fanns, säger Jimmy Nygren på Två små svin.

Krögarna blev inbjudna till en middag på Operakällaren där de korades som vinnare.

– Som regel åker man från förort till centrum för att äta gott. Med Två små svin är det tvärtom. Krogen har etablerat sig som utflyktsmål för finsmakare som gillar det opretentiösa, men ambitiösa. Vi kan ha att göra med Stockholms bästa kvarterskrog, säger Steffo Törnquist i ett pressmeddelande.

Jimmy Nygren driver Årstakrogen tillsammans med barndomsvännen Carl Olofsson. På krogen står danska smörrebröd, snaps och tjeckisk öl i centrum.

– Vi har över 80 sorters sprit. Framför allt akvavit och brännvin, men även annan konstig sprit från Tyskland och Ungern. Vi vill öka intresset för snaps och få folk att dricka snaps mer än fyra gånger om året, säger han.

Krögarna jobbar mycket med smådestillerier som gör snaps, gärna i närområdet som Norrtälje bränneri och Möja bränneri.

Hur tycker du att en god snaps ska smaka?

– Jag gillar när det smakar mycket kummin. En akvavit måste innehålla kummin eller dill för att få kallas akvavit, annars är det brännvin. Det är därför det kallas Årstabrännvin, till exempel, säger Jimmy Nygren.

Den lilla kvarterskrogen lockar besökare långt utanför Årsta. Efter att ha omnämnt i Norwegians flygtidning finns även ett internationellt intresse.

– 70 procent av våra gäster är tillresta. I somras hade vi mycket utländska turister. Det var kanadensare, belgare och italienare som vill äta sill och dricka nubbe när de är här, säger Jimmy Nygren.