ANNONS

Svinen har bökat upp halva gården

En av vildsvin uppbökad hästhage i Haninge. Arkivfoto.
Hästarnas bete har kraftigt försämrats. ”Det är en ekonomisk katastrof”, säger Anette Månsson som hyr hästplats här och måste hitta en annan plats att ha sin häst om problemen fortsätter.
Vildsvinsstammen fortsätter växa i Haninge – och på sina håll för det med sig rejäla skador.

– Vi vet inte om vi måste halvera verksamheten eller lägga ner, säger Tina Norlin på Hammarby gård där vildsvin härjar var och varannan kväll.
ANNONS

Vildsvinsstammen fortsätter att öka i Haninge och sätter – bokstavligt talat – sina spår. Som vid Hammarby gård i Österhaninge, norr om de stora vildsvinsmarkerna längre ut mot Dalarö.

Tina Norlin driver lantbruket med sin make Rolf. På gården finns 100 nötkreatur och 70 hästar.

Enligt parets prognos förlorar de 80 000–100 000 kronor årligen i inkomster om vildvinsskadorna fortsätter.

– För fem år sedan kom de hit, sedan har det blivit värre och de sista månaderna har det eskalerat. Vi hade vete på den åkern fram tills i fjol men fick lämna den på grund av grisarna, säger Tina Norlin och pekar nerför en kulle.

Intressekonflikten är inte ny. Jägare och markägare som arrenderar ut jakt ser gärna att grisarna blir fler. Jakten är lukrativ, inte minst i Stockholm och Södermanland.

Men grannar, som på Hammarby gård, riskerar att drabbas hårt.

– Vårt levebröd förstörs. Vi måste leverera en viss mängd utsäde och vete årligen, men nu ger vi halva vår odling, halva vår inkomst, till vildsvinen.

Runt 60 grisar ska ha skjutits sedan årsskiftet på deras mark, har Tina Norlin hört från viltvårdarna.

Ändå blir skadorna bara fler.

ANNONS

En inventering ska göras den närmaste veckan för att ta reda på hur många vildsvin som finns i Haninge.

Janne Kjellsson, vice ordförande i Jägareförbundet Haninge-Tyresö, är övertygad om att vildsvinen kommer att öka ytterligare. Förra året sköt man 250 grisar, säger han.

– Vi bedömer att det finns runt 500 vild svin i Haninge och Tyresö på jaktlagens marker, de flesta i Haninge. På det möte vi haft med arrendatorer och markägare framkom inte att det varit speciellt stora markskador. Men en åtgärd är att öka avskjutningen, speciellt på fält där det odlas vete och annat, en annan är elstängsel på två trådar.

Att sätta upp elstängsel är dock inget alternativ på ett jordbruk, enligt Tina Norlin.

– Det skulle kosta enormt mycket resurser.

De sista månaderna har det eskalerat.Tina norlin, lantbrukare

Fakta

Förrymt svingäng blev 150 000 stycken på 40 år

På 1970-talet rymde några vildsvin från ett hägn i Trosa – det har fått till följd att det i dag finns minst 150 000 vildsvin i landet.

Landets jägare utfodrade vilt för 340 miljoner kronor under 2013.

Utfodringen handlar ursprungligen om att hjälpa viltet överleva vintern och hålla dem borta från att göra markskador. Sker utfodringen även sommartid så ökar vildsvinsstammen.

Från regeringshåll har det föreslagits förbud mot utfodringen på sommaren för att hindra att stammen växer. I Stockholm, Södermanland och Skåne läggs det betydligt mer pengar på att stödutfodra än i övriga landet.

Källa: Länsstyrelserna, Jägareförbundet