Polis hotad av riskokare sköt in till grannen

En av de misstänkta svingade en riskokare mot poliserna
En av de misstänkta svingade en riskokare mot poliserna
Omständigheterna kring ingripandet i lördags kväll då polisen sköt varningsskott i en lägenhet börjar klarna.
Polisen misstänkte att narkotikaförsäljning pågick i bostaden.
När spanarna slog till blev en av personerna som befann sig i lägenheten "fullständigt galen", enligt polisanmälan.

Det var i lördags kväll polisen såg sig tvingad att skjuta varningsskott i en lägenhet i Nacka. Skott gick upp i taket, genom taket och upp i lägenheten ovanför.

Enligt polisen kom ingen person till skada av skotten.

Åtminstone två personer befann sig i lägenheten där polisen tagit sig in.

Och nu har bilden klarnat varför polisen såg sig nödgad att skjuta varningsskott.

Enligt anmälan blev spanarna angripna av en av dem som befann sig i lägenheten.

Visste att vapen förekom

Polisen visste sedan tidigare att det förekom vapen runt en av personerna. En av spanarna ”höjer beredskapen på sitt tjänstevapen.” Den andra polisen förklarade att polisen ska göra en husrannsakan eftersom polisen misstänkte narkotikabrott.

En av personerna som befann sig i lägenhet beskrivs som ”lugn under ingripandet”. Den andra personen blev enligt polisanmälan däremot ”fullständigt galen”,  trots polisens upprepade uppmaningar att ta det lugnt. Istället tog personen en riskokare som stod på spisen och svingade den mot poliserna.

Gärningspersonen slet även loss en hårtest på en av poliserna. Likaså försökte gärningspersonen att ta tjänstevapnet från en av poliserna. Polismannen slog då med sidan av tjänstevapnet mot gärningspersonens huvud, två gånger.

Sköt varningsskott

I samband med tumultet avlossade en av poliserna två varningsskott.

Gärningspersonen, som blödde från två sårskador i huvudet, lugnade ner sig ”något” och belades med handfängsel.

En av de som befann sig i lägenheten hade en mindre mängd med narkotika på sig. I lägenheten hittade polisen även spår av narkotikahantering.

Två greps

De två misstänkta greps misstänkta för narkotikabrott, våld och försök till våld mot tjänsteman, och olaga vapeninnehav, olaga narkotikabrott och olaga narkotikabruk.

De två släpptes senare.

Tre poliser skadades vid tillslaget, polisen som fick en hårtest bortsliten, en annan polis som fick ont i ena tummen och knäet, och en av spanarna som fick ont i huvudet från en skada på ovansidan av huvudet, en sårskada i pannan och en sårskada på ena kinden.

Katarina Bergström, åklagare som har hand om utredningen av själva tillslaget mot lägenheten, hade i onsdags inga kommentarer till utredningen.

Utredningen av skotten med tjänstevapnet har en annan åklagare hand om, vid särskilda åklagarkammaren. Åklagaren, Håkan Roswall, säger att en förundersökning är inledd om ”ifrågasatt framkallande av fara för annan”.

Håkan Roswall tillägger att han även kommer att utreda om polisen ”ens haft rätt att skjuta”, det vill säga att även frågan om eventuellt tjänstefel kommer att beaktas under utredningen.

I nuläget kan han inte lämna fler kommentarer på grund av förundersökningssekretess, säger Roswall.


Vet du mer om händelsen? Mejla reportern anders.gustafsson@mitti.se

Fakta

Sällsynt att polisen skjuter

Vid ungefär 20 gånger per år skjuter polisen varningsskott.

Det kan ställas mot att polisen gör 1,3 miljoner ingripanden per år.

Varningsskott ska riktas i ”ofarlig riktning så att ingen riskerar att träffas”.

Vanligast sättet som polisen använder skjutvapnet är att hota med det utan att avlossa skott. Det senare sker vid knappt 200 tillfällen per år.

Vid cirka 20 tillfällen per år skjuter polisen mot en person. De senaste tjugo åren har i genomsnitt en person per år avlidit som följd.

Källa: Polisen