ANNONS

Manell: ”Sviterna av corona större utmaning än sommarjobben”

Anders Manell (L), Sollentuna
Anders Manell (L) är arbetsmarknadsnämndens ordförande i Sollentuna.
Arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Manell (L) tror inte på förslaget från Sollentunapartiets gruppledare Anki Elken om att låta Sollentunas ungdomar skapa sina egna sommarjobb.
ANNONS

– Den stora utmaningen nu för arbetsmarknadsnämnden och för mig som ordförande är att möta en kanske tioprocentig, eller högre, arbetslöshet i sviterna av den pågående pandemin, säger Anders Manell.

Styrs av lagar

Han förklarar att arbetsmarknadsförvaltningens arbete styrs av lagar som innebär att man måste kunna erbjuda vuxenutbildning upp till gymnasiet och SFI.

– Det måste vi hela tiden förhålla oss till när vi väljer att satsa på verksamheter som ligger utanför det som är lagstyrt. Det viktigaste är att kunna erbjuda utbildning till alla de som behöver komplettera sina betyg och kanske kan erbjudas en yrkesutbildning.

Ska finnas lämplig handledning

Anders Manell betonar att han välkomnar att unga människor sommarjobbar för att få erfarenheter av hur det är arbeta, men han tycker att sommarjobb i första hand ska ordnas av den enskilde då ”det är en minst lika viktig erfarenhet som själva jobbet”.

– Därutöver erbjuder kommunen ett antal sommarjobb där det finns uppgifter att utföra. Platserna finns där det finns lämplig handledning på plats då kommunen har ett viktigt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar för alla som arbetar i verksamheterna.

Totalt handlar det om 68 platser i år, vilket Anki Elken menar är alldeles för få.

– I Sollentuna har vi valt att ha flera verksamheter på entreprenad och kommunen förfogar inte över de arbetsplatserna, säger Anders Manell.

Tror inte på Elkens förslag

Lokaltidningen Mitt i skrev på onsdagen om Anki Elkens förslag att utöka antalet sommarjobb genom att låta ungdomarna söka jobb som de själva skapat, och att Sollentuna skulle söka pengar som regeringen har anslagit för sommarjobb i kommunerna.

Anki Elken: ”Låt ungdomarna hitta på sina egna sommarjobb”

ANNONS

Men Anders Manell tror inte på idén.

– Nej, möjligheterna att i juni starta ett sommarprojekt av det slaget som Sollentunapartiet och Anki Elken föreslår ser jag som svåra utifrån de aspekter jag har redovisat. I förra veckan beslutades dessutom att ställa in junimötet vilket ingen i oppositionen opponerade sig emot, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.