Swedavia: Därför står flygtrafiken stilla

Sedan halvtolvtiden i dag står flygtrafiken från Bromma och Arlanda stilla på grund av fel i datakommunikationen i flygledningssystemet.
Sedan halvtolvtiden i dag står flygtrafiken från Bromma och Arlanda stilla på grund av fel i datakommunikationen i flygledningssystemet.
Flygtrafiken från Arlanda och Bromma står stilla sedan lunchtid tillbaka på grund av fel på datakommunikationen i Luftfartsverkets flygledningssystem.

– Det här hände väldigt plötsligt. Luftfartsverket jobbar på att lösa problemet, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Datakommunikationen i flygledningssystemen ligger nere och därför släpper Luftfartsverket inte iväg några flygplan sedan 11.30-tiden.

– Man håller luftrummet rent tills man löst problemet. Men planen som är i luften kan landa genom att man använder andra system.

Flygstoppet kommer troligen leda till stora förseningar för flygresenärerna. Även flygplatsen Landvetter i Göteborg berörs av stoppet, liksom flera andra flygplatser i Sverige rapporterar flera medier.

För Dagens Nyheter berättar Luftfartsverket att man undersöker problemet.

– Vi har möte och försöker få en bild av vad som har hänt, säger pressansvarige Per Fröberg.

Björn Stavås, chef för flygtrafikledningen på Bromma flygplats och anställd vid Luftfartsverket, säger till DN att stängningen sker till följd av kommunikationsproblem och det att inte finns några uppgifter om terrorhot.

Det finns ingen prognos för när felen är åtgärdade.