Syd trivs bäst i söderort

Micke Syd Andersson kryper gärna upp i soffan hemma i vardagsrummet.
Micke Syd Andersson kryper gärna upp i soffan hemma i vardagsrummet.
”Flyttar vi utanför tullarna så kan vi lika gärna flytta hem till Halmstad”, tänkte Micke Syd Anders­son. Men han och frun kunde inte motstå huset i Tallkrogen.

– I dag är det platsen jag helst vill vara på.

Han tar emot barfota hemma i villan, frågar om vi vill ha kaffe och slår sig ner vid köksbordet. För oss känns det nästan konstigt att bli hembjudna. Många kändisar är måna om privatlivet och skulle aldrig komma på tanken.

Men Micke Syd Andersson, aktuell som medverkande i boken om Gyllene Tider, är annorlunda.

– Ja, vi kan lika gärna sitta hemma, det är lättare och jag slipper åka i väg.

Micke stortrivs hemma, men att det skulle bli just här kunde han och frun Helena aldrig tro.

– Vi bodde med flera barn i en trea på Södermalm och det fungerade tills de blev tonåringar. Då kom tankarna på att flytta, men absolut inte utanför tullarna.

Men så såg han och Helena huset­ av en slump, gick in och när de satte sig i bilen efteråt var de tysta. Där, bland hundratals lika­dana hus ute i Tallkrogen, skulle de ju inte bo.

Men nu är det här Micke helst vill vara. Efter turnén med ­Gyllene Tider i somras finns inget sug att ge sig ut igen, och vill han minnas hjälper bilderna i den nya boken till. Där får läsaren insyn i bandmedlemmarnas liv på och bakom scenen.

Efter boken får Micke räkna med att bli mer igenkänd, något som gått i vågor under åren.

– Jag har ju hoppat från A-kändis till C-kändis under hela mitt vuxna liv, så det är helt okej.

Vi bläddrar igenom boken och fastnar för en händelse då Micke klev ut ur sin husbil efter en spelning i Malmö i somras. Utanför stod ett gäng unga tjejer, alla med t-shirtar på bandet, så Micke frågade om de gillade giget. Alla sa ja, men tittade på honom som att de inte alls visste vem han var.

– Ett tag fick jag lust att slita fram körkortet. Min fru skrattade så att hon vek sig och det var skitroligt, men om man ska vara seriös i två sekunder så tycker jag att det säger något. Vi är så uppe i oss själva att vi inte ens ser världen omkring oss längre.

Själv vill Micke titta inåt och hålla sig så frisk som möjligt. Därför varken röker eller dricker han och är en stor förespråkare för ­energiterapin EFT, emotional freedom techniques.

Enkelt förklarat så är det en metod där man genom att knacka på akupunkturpunkter på kroppen lugnar ner känslohjärnan och det autonoma nervsystemet, enligt Micke.

– Med det har jag hittat en slags väg som hjälper mig i allt jag gör. Det är ett redskap som är enkelt, och det är inget hokus pokus.

Micke lever livet som popstjärna på ett reflekterande sätt, men lite fåfäng är han ändå, säger han, och smyger in till badrumsspegeln när det är dags att fotas.

Fotografen Stefan vill fota i strumplästen ute på altanen, när Micke ropar:

– Du kan låna foppatofflorna, de ligger i hallen!

Även då märks det att Micke Syd Andersson är en ganska enkel kille, trots alla turnéer och scenframträdanden inför hundratusentals människor.

Jag har ju hoppat från A-kändis till C-kändis under hela mitt vuxna liv, så det är helt okej.Micke Syd Andersson

Fakta

Porträtteras i ny road-moviebiografi

Ålder: 52.

Familj: Frun Helena och fyra vuxna barn.

Bor: Tallkrogen.

Mest känd: Som trummis i Gyllene Tider (1977-1985). Bandet har återförenats ett antal gånger.

Boken: ”Alla tiders Gyllene Tider” kom ut 15 november och är en slags roadmovie-biografi om bandet där texter blandas med bilder från sommarens turné. Boken är gjord av Jan-Owe Wikström och Anders Roos.