ANNONS

Sylvas isolerade vardag lyser upp när matkassen kommer

Volontär, Kerstin Rosén, gammal dam Sylva Levin
Sylva Levin tar emot matkassen med en stark hand nere i sin port. Trots regnet kommer hon ut för att få en pratstund med Kerstin Rosén.
Coronapandemin har ändrat vardagen i ett slag. För äldre har den vanliga matbutiken på hörnet förvandlats till en livsfarlig smitthärd.
Lidingöbon Kerstin Rosén lindrar genom att handla åt de äldre.
– För en del är det här den enda kontakt de har, säger hon.
ANNONS

Kerstin Rosén plockar upp en handskriven lapp ur sin handväska och begrundar innehållet; såpa, lingonsylt och något gott bröd.

– Det här är inte min vanliga affär, säger hon och spanar ut i matbutiken i Torsvik för att planera inköpsrundan på bästa sätt.

Volontär, Kerstin Rosén,

Det kan vara en utmaning att handla i en affär man inte är van vid.

När corona inte härjar i landet är hon chaufför i nätverket Äldrekontakt. Uppdraget innebär att hon kör en grupp äldre på ön till och från fikaträffar som arrangeras hemma hos en fikavärd som dukat upp hemma hos sig.

– Det är väldigt kul, säger hon.

Men nu har fikaträffarna fått lov att upphöra på grund av smittrisken. Äldrekontakt har i stället kunnat använda sitt nätverk för att hjälpa de äldre med en annan viktig syssla – att handla mat.

– Det känns bra. För en del är det här den enda kontakten de har med andra, säger Kerstin Rosén.

ANNONS

Betydelsefullt med hjälp

Just den här dagen ska hon handla åt Sylva Levin som bor i Torsvik. Inhandlingslistan har de gjort upp om på telefon, för att få en extra pratstund. I ett kuvert har Kerstin med sig kontanter.

Vid de frysta färdigrätterna stannar hon och funderar. Sylva villa ha Wallenbergare men det fanns inte. Hon chansar och tar en förpackning med kåldolmar.

– Vi får hoppas att det går hem.

Med kassen i hand går Kerstin mot Sylva Levins port en stund senare. Trots regnet står Sylva redan ute på gården i fin, vit jacka och med plasthandskar på händerna.

– Den här hjälpen är jätte betydelsefull. Jag är ju så himla gammal så jag är verkligen i riskzonen, säger hon och skattar.

Volontär, Kerstin Rosén,

På Coop i Torsvik bjuder affären sina kunder på blå engångshandkar. bra, tycker Kerstin Rosén.

Saknar fikaträffar

Hon saknar träffarna som äldrekontakt ordnar.

– Ja, det är fantastisk att få komma till dessa vackra hem där unga bor och träffa underbara människor och ha intressant samtal. Och så får man skjuts hem.

Att sitta isolerad i sin lägenhet beskriver hon som ”tjatigt”.  Men hon brukar gå ner till biblioteket i Hiertagården där hon bor och titta på storbilds-tv med några grannar.

– Då sitter vi långt från varandra. Men det är trevligt med lite sällskap, säger hon.

Kerstin och Sylva pratar om det ena och det andra, till slut är det dags att göra upp om pengar och fixa med växeln och kvitto. Matkassen, som är ganska tung greppar Sylva utan att svaja till.

– Ring mig gärna om du vill snacka lite strunt, säger Kerstin innan hon hoppar i sin bil.

– Gärna! Får jag, säger Sylva.

Men kåldolmarna då. Gick de hem?

– O ja! Om! Jag älskar kåldolmar, säger Sylva Levin.

Fakta

Såhär kan du som är över 70 få hjälp med inhandling på Lidingö

Röda korset hjälper till med matinhandling från stadens handlare. Den som behöver hjälp kan ringa Lidingö stad som förmedlar hjälp och kontakt:  08-731 31 01.

Svenska kyrkan på Lidingö hämtar ut medicin och handlar mindre matkassar. Ring församlingen: 08-410 847 63

Näringslivsbilen kör hem varor från Lidingös butiker. Här får den som vill shoppa kontakta butiken så ordnar de med transport via Näringslivsbilen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.