ANNONS

240 synpunkter på planerade bygget i Enskede

Protest i Enskede mot byggnader av höga parhus.
Enskedebor reste en byggnadsställning för att illustrera hur höga husen blir.
Hittills har 240 synpunkter kommit in till staden kring de 70 planerade bostäderna på en grönyta intill Katolska skolan i Gamla Enskede – och de flesta motsätter sig hela bygget.
– Det är ovanligt många för en plan av den här storleken, säger Stina Bäckström på stadsbyggnadskontoret.
ANNONS

Som Mitt i tidigare har berättat planerar staden att bygga 70 bostäder på en grönytan intill Katolska skolan i Gamla Enskede. Det handlar om två flerfamiljshus och fem parhus.

Planerna har väckt stark kritik. I början av veckan hängde boende längs Sockenvägen ut lakan genom fönstren med texten ”Bygg inte i parken” för att protestera. Dessutom restes en byggnadsställning med pressenning för att illustrera hur höga parhusen blir jämfört med den omgivande villabebyggelsen. I måndags kväll kom ett par hundra Enskedebor till ett möte i Triangelkyrkan och i torsdags höll elever och personal från Katolska skolan en manifestation.

Idag, fredag den 11 januari, avslutas samrådet och det är sista dagen för att lämna yttranden. På eftermiddagen hade 240 synpunkter kommit in.

Ovanligt många synpunkter

– Det är ovanligt många för en plan av den hår storleken. Det är väldigt många boende i närområdet som inte tycker att det ska byggas över huvud taget; att det för trångt för att få in både en gata och hus på platsen. Många påpekar också att skolbarn använder ytan i princip som skolgård, säger Stina Bäckström, handläggare på stadsbyggnadskontoret.

Stadsbyggnadskontoret kommer nu att gå igenom alla yttranden.

Det gör vi bara om det är ett stort projekt, om det är spektakulärt på något sätt eller om det finns en stark opinion.

ANNONS

Stina Bäckström, stadsbyggnadskontoret.

– Vi kommer att sammanställa dem i en samrådsredogörelse. Eftersom det är så många kommer vi att presentera den för stadsbyggnadsnämnden. Det gör vi bara om det är ett stort projekt, om det är spektakulärt på något sätt eller om det finns en stark opinion, säger Stina Bäckström.

Hon bedömer att det kommer att ta minst tre månader innan sammanställningen är klar.

– Dessutom måste vi i projektgruppen också ta ställning till hur vi ska justera förslaget.

Hur förhåller ni er till en sådan här stark opinion?

– Det blir en politisk fråga. Det är stadsbyggnadsnämnden som får besluta om vi ska fortsätta att utreda möjligheterna att bygga där.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.