Synskadad av splittret

Muhammed tycker att kunderna borde visa legitimation när de sätter sig i bilen. ”Så gör man i många av våra grannländer. Då vet man vem personen är om det skulle uppstå problem.”
Muhammed tycker att kunderna borde visa legitimation när de sätter sig i bilen. ”Så gör man i många av våra grannländer. Då vet man vem personen är om det skulle uppstå problem.”
Mannen från Västerhaninge vägrade betala en krona efter färden.

I stället slog han sönder taxins ruta – med ­polisen som vittnen.

– Man tänker på det som hände varje dag, ­säger föraren vars syn som skadades av glassplittret.

Det var tidigt på morgonen, den 4 november, för ett drygt år sedan.

För taxichauffören som körde för ett mindre bolag, kom natten att sätta spår för livet. Han blev invinkad på Birger Jarlsgatan av en man i 35-årsåldern.

– ”Kör mig till Västerhaninge”, sa han, berättar Muhammed, som egentligen heter något annat.

Efter några minuter märkte han att kunden var kraftigt berusad.

– Jag sa flera gånger att det kommer att bli dyrt, det är nästan fyra mil och kommer bli 1 200–1 300 kronor med min nattaxa. Men han sa bara ”Kör mig bara hem”.

Mannen somnade. Väl hemma i Västerhaninge stannade taxa­metern på 1 422 kronor.

Mannen vägrade betala en krona, klev ur och in i sitt hus. Muhammed följde efter och plockade upp nycklarna som mannen glömt eller tappat på vägen mellan bilen och huset.

– Jag kunde ju inte åka utan pengar eller pant.

Han sa återigen att han måste få betalt. Då kom Haningebon ut, tog en snöskyffel och hotade Muhammed, som blev rädd och satte sig i bilen och ringde polisen.

När polispatrullen kom blev det bara värre. Mannen gick ut, förbi en av poliserna och visade sig för Muhammed.

– Kom in så ska jag spöa skiten ur dig, jävla svartskalle, skrek han, har en av poliserna uppgett i förhör.

Sedan tog mannen upp en lång träregel och poliserna lyckades inte hindra honom från att slå sönder förarrutan. Sekunderna före attacken filmade Muhammed med mobilen. Han visar ­Lokaltidningen Mitt i sekvensen.

– Jag förstår inte att polisen inte kunde stoppa honom.

Nu, ett år senare, har mannen dömts till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst för bedrägligt beteende och våld mot tjänsteman, samt 10 000 kronor i skadestånd.

Enligt Claudio Skubla på Svenska taxiförbundet försöker man aktivt att förebygga hot och våld.

– Det handlar om att bemöta kunderna på ett visst sätt och vara avväpnande. Men helt kan det inte utraderas. Det finns folk som kommer från krogen och vill utagera och då ger man sig på taxichauffören.

Muhammed säger att glassplittret gett honom sådana skador på vänsterögat att han inte längre kan jobba nätter. Det har lett till att han enbart kan jobba deltid på dagen vilket påverkar familjen ekonomiskt, men det har blivit tryggare.

– På natten kunde två, tre av 20 resenärer bete sig illa. På dagen händer det aldrig.

Fakta

En av fem chaufförer hotas

Mer än var femte taxichaufför blivit utsatt för våld och 38 procent har blivit utsatta för hot om våld. 700 taxichaufförer har tillfrågats (hösten, 2012).

Mest drabbade taxiförare med invandrarbakgrund, förare under 40 år, nya förare samt de som arbetar i stora eller medelstora städer. Ofta är alkohol eller droger inblandat.

Källa: Transportarbetareförbundet, Transportfackens ­yrkes- och arbetsmiljönämnd