Synskadade Lennart, 85, krockar med plintarna

Lennart Östmarck tycker att betongplintarna syns dåligt.
Lennart Östmarck tycker att betongplintarna syns dåligt.
Synskadade kan krocka med betongplintarna i Sollentuna centrum.

Därför bör plintarna bli färgglada och mer synliga, anser synskadade Lennart Östmarck.

Två gånger har 85-årige Lennart Östmarck krockat med de låga betongplintarna, så kallade pollar, som finns vid ingångarna i Sollentuna centrum.

Plintarna står där för att tjuvar inte ska kunna göra inbrott genom att köra in med bil rakt genom entrén.

Lennart Östmarck vill så klart att de fräcka inbrotten ska förhindras. Därför tycker han att plintarna ska bli synligare, så att synskadade lättare undviker dem.

– Jag slog mig illa båda gångerna jag ramlade. Är det mycket folk i centrum är det hopplöst att se plintarna. Då glider man in i köerna och så plötsligt faller man framåt och ligger där. Jag är inte ensam om att ha ramlat, säger han.

Lennart Östmarck har fått dålig syn med åldern. För honom är det lättare att se det som finns rakt fram, än att titta neråt samtidigt som han går.

Just nu är betongplintarna cirka 50 centimeter höga. Men de skulle­ kunna bli 1,5 meter högre. Lennart Östmarck tycker att man ska bygga färgglada träpelare ovanpå plintarna, förslagsvis i samma färger som loggan till Sollentuna centrum.

– Det är billigt och enkelt. Då är det ingen risk att man går förbi­ plintarna utan att se dem.

Carl Isaksson är chef för Sollentuna centrum. Han berättar att plintarna i höstas kontrastmålades med en vit rand. Detta efter att två personer krockat med dem.

– Det gjorde vi med inrådan från handikapprådet. Jag förstår­ problemet och man får gärna komma in med förslag. Men jag tror att det är svårt att göra dem högre. Då kan att andra personer har synpunkter på utformningen, säger Carl Isaksson.

Inte heller Lars Hedberg (FP), ordförande i Sollentunas handikappråd, tror att långa träpelare är en bra lösning.

– Det tror jag inte vi får igenom. Men att måla pollarna i starka färger, kanske som loggan, kan vara ett bra förslag, säger Lars Hedberg

Han kommer att ta upp frågan med centrumledningen när tillfälle ges.