ANNONS

Synskadade luras ner i vattenpöl

De synskadade leds ner i en vattenpöl.
De synskadade leds ner i en vattenpöl.
Det räfflade ledstråket som synskadade ska kunna följa för att på ett säkert sätt ta sig fram i Jakobsbergs centrum leder rätt ner i en vattenpöl.
ANNONS

Järfälla kommun storsatsade på att göra Jakobsbergs centrum mer tillgängligt för synskadade, vilket Mitt i Järfälla skrev om den 5 juli.

Resultatet blev något av en flopp.

Ledstråket med räfflade plattor som ska leda synskadade och blinda på ett tryggt sätt genom centrum går rätt ner i en vattenpöl.

– När ledstråket svänger går det rätt ner i en pöl. Den är djup. Hur har de tänkt här? frågar sig Åsa Edlund, som tog en bild efter förra veckans hällregn.

Hon tycker att initiativet till ledstråket är bra, det hjälper många synskadade att klara sig själva.

– Jag känner en kille som ofta är i Jakobsberg, vi är några grannar som brukar hjälpa honom och leda honom. Det är ju så bra att han nu kan gå själv, men den här pölen får de göra något åt. Man måste gräva upp plattorna och plan ut ytan så att vattnet rinner undan, slår hon fast.

Karin Hjalmarsson, ordförande för Synskadades Riksförbund i Stockholm menar att såna här fel ofta inträffar.

– Det händer titt som tätt att man lägger ledstråken fel. Det är synd för de är till väldigt stor hjälp för många, speciellt om man går över en stor öppen yta där det är svårt att hålla riktningen.

Kommunen får göra om, och göra rätt, menar hon.

ANNONS

– De är välkomna att höra av sig till oss för samråd, säger Karin Hjalmarsson.

På Järfälla kommun har man inte hört talas om problemet med vattenpölen.

– Spontant låter det som något man borde fixa till. Jag håller med om att man borde få vattnet att rinna bort, det är farligt även för andra med halkrisk och så. Vi ska se över det, säger Rolf Mattsson, gatuingenjör på Järfälla kommun.