Syntetisk DNA stoppar båttjuvar

Efter att båtklubben i Näsbyviken började DNA-märka sina saker har stölderna upphört.
Efter att båtklubben i Näsbyviken började DNA-märka sina saker har stölderna upphört.
Näsbyvikens båtsällskap fick hålla hårt i motorer och drev.

Men som en av de första klubbarna i landet började medlemmarna DNA-märka prylarna för ett år sedan.

Nu har stölderna nästan upphört.

Båtsäsongen kan kännas långt borta när det är tidig februari. Men i många marinor och klubbar pågår det full aktivitet även så här års. Framförallt är det tjuvar som har bråda dagar.

Så var det hos Näsbyvikens båtsällskap när Mitt i Täby var där på besök för snart ett år sedan. Motorer och drev försvann på löpande band och medlemmarna hade fått nog.

I mars förra året inleddes därför ett projekt där klubben, som en av de första i landet, märkte upp sina båtar med så kallat syntetiskt DNA. Resultatet har varit över förväntan.

– Tidigare har det försvunnit mycket motorer och drev vartenda år men så har det inte varit nu, säger Staffan Bjernekull som sitter med i klubbens styrelse.

Han berättar att vintersäsongen normalt är värst. Då ligger båtarna på land och reservdelarna är lättåtkomliga för tjuvar. Men sedan uppmärkningen inleddes har det bara varit en enda stöld, enligt Staffan Bjernekull.

I området sitter numera även väl synliga skyltar och dekaler som talar om att klubben använder DNA-märkning.

– Jag tror att personer som vill stjäla båtutrustning undviker att gå in hos oss i och med det här, säger Staffan Bjernekull.

Näsbyvikens båtsällskap har ungefär 900 medlemmar. Under året har små burkar delats ut till båtägarna som fått dutta på den osynliga vätskan på sina båtar. Klubben har fått hjälp med projektet av sitt försäkringsbolag samt den ideella organisationen Stöldskyddsföreningen (SSF).

Robert Ytterberg är produktansvarig på SSF. Han har följt DNA-projektet på Näsbyvikens båtsällskap och är mycket nöjd med hur det gått.

– Båtklubbar är ofta väldigt utsatta för stölder. Det här var ett sätt att se hur det fungerar om man gör gemensam sak av att alla märker sina båtar och sätter upp tydliga skyltar, säger Robert Ytterberg.

Tanken är i första hand att avskräcka tjuven. Den som stjäl ska veta att det kan gå att spåra stöldgodset tillbaka till både inbrott och förövare.

– Sedan är det självklart en bonus att det ger större chans att få tillbaka grejerna för den som drabbas.

Smart DNA eller märk-DNA som det också kallas är osynligt för blotta ögat men blir synligt i UV-ljus. En märksats kostar ungefär 800 kronor, vilket ska räcka för att märka upp samtliga stöldbegärliga delar på en båt.

Metoden har tidigare testats i andra sammanhang – ofta med goda resultat. Bostadsinbrotten minskade rejält i vissa bostadsområden under ett pilotprojekt för ett par år sedan då 1 500 hushåll i Stockholm märkte upp sina värdesaker och satte upp dekaler utanför husen.

Fakta

Unik kod

DNA-märkningen består av en osynlig limblandning som appliceras på föremål.

Limmet innehåller så kallade mikropunkter med en kod som bara kan läsas med mikroskop. Syntetiskt dna och ett UV-spårämne gör att märkningen syns i ljuset från en UV-lampa.

Varje märksats har sitt eget unika DNA och en pin-kod som kopplas till den som köpt den, via ett register.

SSF