Flydde Syriens krig – nu har Bashir börjat om

Bashir Almubayed kom till Sverige 2015.
Bashir Amubyed är glad över sitt nya jobb på Nacka brandstation. "Allt går om man vill"
För drygt ett år sedan kom 34-åriga Bashir Almubyed och hans familj till Värmdö för att börja ett nytt liv. Till en början var det svårt, men idag har han både jobb och ny bostad.
– Det har varit ett underbart år, säger han.

Bashir Almubyed visar runt på brandstationen i Nacka. I sofforna ligger brandmän och ambulanspersonal och tar igen sig efter en utryckning.

Tiden däremellan finns också tillfälle att läsa. Men Bashir har lagt beslag på de flesta av böckerna. Hylla efter hylla står längs kortsidan av hans kontor.

Den senaste boken som Bashir Almubyed läser är en deckare. ”Det hjälper mig med svenskan” säger han. Foto: Anna Z Ek

– Jag läser böcker hela tiden för att förbättra svenskan, även om jag inte förstår allt. Ibland måste jag läsa en sida tre gånger, säger han.

Familjen har blivit Ingaröbor

2015 lämnade Bashir, frun Walaa och de två små döttrarna krigets Syrien och efter en tid i Tyskland satte de ner fötterna på svensk mark, övertygade om att börja om.

– Många säger till mig att det är svårt att engagera sig och svårt att lära sig ett nytt språk och det stämmer säkert för många. Men jag tror att allt går om man vill, säger han.

Många säger att det är svårt att engagera sig och att lära sig ett nytt språk. Men jag tror att allt går om man vill

När Mitt i först träffade familjen Almubyed bodde de i Hemmestatorp på 23 kvadratmeter. Lägenheten hade två små rum, kök och badrum. De två döttrarna fick varsitt rum.

– Jag och min fru sover på soffan i köket. Vi vill att barnen ska känna att de har något eget, sa Bashir Almubayed då. 

Bashir Almubyed med familen när de flyttade in i barackerna i Torsby. I mitten Ebba Hagander Mir, som hjälpte dem. Foto: Matilda Klar.

Idag bor familjen på Ingarö i en uthyrd gäststuga. Och även om barnen nu pratar nästan flytande svenska så är språket förbjudet hemma.

– Jag har lärt mig svenska och det har min fru också, men det känns viktigt för mig att barnen inte glömmer arabiskan. I framtiden så vill jag att de ska kunna åka till Syrien eller släktingar i Tyskland och kunna prata med dem, säger Bashir.

Härligt att ha kollegor igen

Sedan september 2017 har han en tvåårig anställning på Nacka brandstation, via Arbetsförmedlingen.

Bashir Almubayed kom till Sverige i oktober 2015. Sedan dess har han hunnit med att få både jobb och bostad. Foto: Anna Z Ek

Som brandskyddsinformatör besöker han SFI-skolor och informerar om brandskydd, men han som utbildad i hjärt-lungräddning följer han också med räddningspersonalen ut på larm.

I Syrien ägde han en textilbutik. Där var det ett ständigt flöde av kunder. Och att komma in i en vuxen gemenskap igen har betytt mycket.

– I början var jag lite blyg, men nu känns det härligt att ha kollegor.

Hur tycker du att du har det idag?

– Alla i Sverige har varit så hjälpsamma och snälla. Och gruppen Välkommen till Värmdö har uppmuntrat oss att gå vidare i livet. Det har verkligen varit ett underbart år, säger han.

Fakta

Södertörn satsar på brandvärdar

  • Södertörns brandförsvar har sedan september 2017 satsat på så kallade extratjänster.
  • En extratjänst är subventionerad av staten och är riktad till nyanlända och långtidsarbetslösa.
  • De anställda får utbildning i sjukvård och får även lära sig om brandskydd och hur man förebygger olyckor.
  • Tanken är att de som har extratjänster så småningom ska jobba som brandvärdar och vara med när brandförsvaret utbildar skolelever i brandskydd och första hjälpen.
Källa: SVT