Syskon får inte gå i samma skola

Isabelle och Filip nekas att gå på samma skola eftersom kommunen tagit bort syskonförturen.foto: Privat
Isabelle och Filip nekas att gå på samma skola eftersom kommunen tagit bort syskonförturen.foto: Privat
Syskonen Svensson hamnar i olika skolor i höst eftersom Sundbyberg slopat syskonförturen.

– Vansinnigt, det kommer att ta en timme extra varje dag, säger mamman Ulrika Svensson.

Familjen Svensson bor mittemellan Duvboskolan och Äng-skolan. Eftersom storasyster Isabelle går i Duvboskolan var det självklart att söka plats där åt Filip. Men förra hösten avskaffade Sundbyberg syskonförturen och Filip hamnade på Ängskolan.

– Det är vansinnigt. Hämtning och lämning kommer att ta en timme extra varje dag, och dessutom måste vi ta bilen för att hinna med, säger Ulrika Svensson.

Orsaken till att Sundbyberg och andra kommuner slopat förturen och nu tillämpar en närhetsprincip, är oklarheter i skollagen. Men Stockholm har tolkat den annorlunda och återinfört syskonförtur, liksom Solna och Sollentuna.

Nu föreslår Folkpartiet i en motion att syskonförtur återinförs i Sundbyberg.

– Det skulle få livspusslet att gå ihop för föräldrar och ge mer tid åt barnen. Miljön blir bättre med mindre transport, säger oppositionsrådet Johan Stor­åkers (FP).

Grundskolenämndens ordförande Jesper Wiklund (V) är positiv men menar att det är problematiskt.

– Vi måste följa skollagen och kösystemen. Men om andra kommuner ser en lucka som inte vi gör, är jag absolut för att pröva det, säger han.

Enligt förvaltningschef Svante Tolf är det närhetsprincipen som gäller enligt lagen.

– Men om politiker vill ändra på det får vi i så fall ta det i uppdrag och utreda förutsättningarna, säger han.

Man nedsparkad och rånad Privat och kommunal förskola lika omtyckta

sundbyberg Klockan 03.30 i lördags fick polisen ett samtal från en man som misshandlats och rånats på Sturegatan. Han uppgav att flera personer hade sparkat ned honom och att han sedan blivit rånad. Polisen kom till platsen och skjutsade mannen till sjukhus. Vid denna tidnings pressläggning fanns inga uppgifter om misstänkta.

SUNDBYBERG I den nya rankningen av kommunala förskolor får Bäverns förskola i Storskogen högst betyg, tätt följt av kommunens nattis Ugglan. Bland de fristående är Solgläntan i Duvbo och Badankan i Lilla Alby i topp.

Rankingen baseras på ett nöjd kund-index som tagits fram med hjälp av enkätsvar från 1 700 föräldrar. Snitt­poängen i de kommunala förskolorna är 72 av 100 möjliga poäng. De fristående förskolorna får exakt samma poäng.