Båda syskonen fick diabetes – deltar i film

Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.
Lisa fick diabetes typ 1 fyra månader efter Oscar, i januari förra året.
Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.
Lisa- och Oscar Eskildsen får ta flera sprutor med insulin per dag.
Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.
Vid diabetes typ 1, som Lisa och Oscar har, producerar kroppen inte eget insulin.
Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.
Att två syskon drabbas av diabetes typ 1, nästan samtidigt, är väldigt ovanligt.
Syskonen Oscar och Lisa Eskildsen har båda diabetes typ 1. Nu deltar Åkersbergasyskonen i en dokumentärfilm om sjukdomen.

Det sägs att en olycka aldrig kommer ensam och är det för några det är sant så är det för familjen Eskildsen i Åkersberga. I januari i år drabbades familjens sjuåring Oscar av diabetes typ 1 och fyra månader senare fick hans nioåriga storasyster Lisa samma diagnos. Att två syskon drabbas av diabetes typ 1, nästan samtidigt, är väldigt ovanligt. Ingen av föräldrarna Lars och Marina har diabetes typ 1 i släkten sedan tidigare.

– Det var en stor chock för oss och det har vänt upp och ner på allas våra liv. Men vi är stolta och förundrade över hur duktiga barnen är och lyckliga över det stöd vi har fått, säger Marina Tell Eskildsen, mamma till Oscar och Lisa.

Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.

Lisa- och Oscar Eskildsen får ta flera sprutor med insulin per dag.

Den största delen av vården sker i det egna hemmet, så kallad egenvård. För familjen Eskildsen innebär det ständiga kontroller och uträknande av blodsockernivåer för att barnen ska få rätt dos insulin i sina sprutor.

– Vi kunde ingenting om sjukdomen innan den drabbade oss. Det har varit en brant inlärningskurva. Vi lägger nästan all vaken tid på att få rätt blodsockernivåer hos barnen och på nätterna går vi upp emellanåt för att kolla att det är bra, säger Marina Tell Eskildsen, som är stolt över hur barnen tacklat sjukdomsbeskeden.

– De har varit jätteskickliga hela tiden. De är så öppna och har lätt för att berätta om sjukdomen för kompisar och lärare. De låter det ta den tid det tar och förklarar för den som vill veta.

Hon förklarar att Oscar och Lisa förstår att de måste ta till sig behandlingen, men att de också fått ett väldigt fint stöd från kompisar och skolan. Marina Tell Eskildsen önskar att alla diabetesdrabbade och deras anhöriga får samma stöd som deras familj har fått, men hon tror inte att så är fallet.

– Det är skillnader mellan kommuner och hur skolan väljer att agera. Det känns inte som att det finns en garant för att det blir en trygg vardag för alla barn med diabetes. Barn ska inte segna ner på sina gymnastiklektioner för att de har för lågt blodsocker.

Det är viktigt att få in resurser till forskning

För att uppmärksamma sjukdomen har MTG producerat en dokumentärfilm kallad ”Leva utan att dö – en film om diabetes” i samarbete med Svenska Diabetesförbundet, som släppts på Viasats plattformar. Där deltar familjen för att berätta om sin situation. På tisdag klockan 20.00 sänds även Diabetesgalan på TV3 som kommer att ledas av Peter Jihde, som själv har diabetes typ 1.

– Vi är jätteglada för att sjukdomen uppmärksammas. Det är viktigt för att få in mer resurser till forskning och egenvård av små barn och ungdomar, säger Marina Tell Eskildsen.

Lisa- och Oscar Eskildsen, båda fick diabetes.

Vid diabetes typ 1, som Lisa och Oscar har, producerar inte kroppen eget insulin.

Hon tror även att det blir lättare för de som har diabetes om folk i gemen kan mer om sjukdomen.

– Det är viktigt att folk kan rycka in och hjälpa till, för blir man för låg i sitt blodsocker kan man bli medvetslös väldigt fort.

Fakta

Diabetes typ 1

Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin och du får då för mycket socker i blodet. Tecken på typ 1-diabetes är bland annat att du blir trött och kraftlös, går snabbt ner i vikt, kissar oftare och att du blir väldigt törstig. Diabetes är en sjukdom du har hela livet, men det finns bra behandling att få.

Källa: 1177 Vårdguiden
Fakta

Diabetes typ 2

Typ 2-diabetes är vanligast och kommer oftast i vuxen ålder.  Om du har typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Vid typ 2-diabetes ökar blodsockervärdet oftast under flera år. Symtomen kommer därför långsamt och kan vara olika starka. Många vet inte om att de har typ 2-diabetes eftersom sjukdomen ibland inte ger några symtom alls. Om du är över 40 år, har viss bukfetma och typ 2-diabetes i släkten, är sannolikheten stor att du har typ 2-diabetes.

Källa: 1177 Vårdguiden