Syskonförtur återinförs i Sumpans skolor

Isabelle och Filip Svensson går i olika skolor. Arkivbild: Privat
Isabelle och Filip Svensson går i olika skolor. Arkivbild: Privat
Syskonförturen avskaffades i Sundbyberg 2014, nu återinförs den.
– Det kommer förenkla vardagen för många föräldrar, säger Ulrika Svensson som har barn i olika skolor i Sundbyberg.

På grundskole- och gymnasienämndens möte på tisdagskvällen togs beslut om att återinföra syskonförtur i Sundbybergs grundskolor. Från och med höstterminen 2017 ska principen kunna gälla före den så kallade relativa närhetsprincipen. Nämndens ordförande Morgan Lindqvist (M) anger två skäl till beslutet:

– Det ena är att underlätta föräldrars livspussel. Istället för att hämta och lämna barn i näraliggande åldrar på olika skolor kan de göra det på samma skola. Det andra är att barn i de yngre åldrarna kan känna sig tryggare med ett syskon på skolan.

Förturen avskaffades 2014 på grund av oklarheter i skollagen. Sedan dess kan syskon hamna i olika skolor i Sundbyberg. Ulrika Svensson är mamma till syskonen Isabelle och Filip som går i olika skolor – Duvboskolan respektive Ängskolan.

– Det funkar, men det tar en timme extra per dag med hämtning och lämning. Vi måste också ta bilen istället för att gå som vi gjort om det bara varit en skola, säger Ulrika.

Att Sundbyberg nu återinför principen ser hon som positivt. Det påverkar dock inte familjen Svensson eftersom reglerna endast gäller för barn som söker plats i förskoleklass och första klass.

– Jag är glad att de tagit beslutet, att de tog bort syskonförturen var så knasigt. Det här kommer att underlätta för föräldrar, tid är ju en bristvara, säger Ulrika.

Stockholm och flera andra kommuner har de senaste åren återinfört syskonförtur i sina skolor. Men senast för ett år sedan dömdes det ut av förvaltningen i Sundbyberg.

– Vi har tittat på vad förvaltningen sa då, och vad andra kommuner gör. Vår tolkning är att det vi gör är okej enligt skollagen, säger Lindqvist.

Rent praktiskt kommer nu ett barn som redan har ett syskon i en skola gå före det barn som bor närmre men som inte har syskon i skolan. Enligt Morgan Lindqvist påverkar de nya reglerna inte särskilt många personer. I höstas hade sju barn fått sitt förstahandsval om syskonförtur tillämpats.