Vargsyskon från Norge skrämmer djurägare

Jenny Nordqvist på Dalarö fick vargen på bild när den kom in på hennes tomt.
Jenny Nordqvist på Dalarö fick vargen på bild när den kom in på hennes tomt.
Ytterligare en hund har konstaterats dödad av varg i Brottby i norra Stockholm. På kort tid har flera vargar siktats i både norra och södra Stockholm. Det är dock oklart hur många vargarna egentligen är. Nu lanserar Länsstyrelsen vargwebb, en sajt där du kan följa Södertörnvargen.

– Vi vet med säkerhet att det är en tik nere på Södertörn sedan den 7 juni och sedan någon gång i juli finns en varg i Brottby som tillhör Rialareviret, säger Arne Söderberg, rovdjursexpert och handläggare på Länsstyrelsen.

De båda är kullsyskon från Norge och det har man kunnat konstatera på grund av att tiken är försedd med radiosändare och hanen i norr har lämnat spillning efter sig som DNA-testats.

Senast i söndags revs sju får i Brottby varav ett får dog direkt och fem avlivades samma dag. I måndags avlivades ytterligare ett får till följd av attacken. När personal från länsstyrelsen undersökte platsen hittades spillning från varg dels utanför fårens hage samt innanför. Länsstyrelsen fick redan på lördagen rapport om vargobservation på den östra sidan om E18 och angreppet skedde på den västra sidan på söndagen, vilket nu gör att Länsstyrelsen tvekar om huruvida det är samma hane som tidigare observerats.

– Det finns liksom ingen naturlig undergång under E18 för vargen, konstaterar Arne Söderberg.

I dag onsdag dödades en mindre hund på en trädgårdstomt av en varg. Länsstyrelsens personal kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en vargattack.

”Anpassar sig”

Enligt Arne Söderberg handlar det ”nya” beteendet där vargarna söker sig allt närmare människor och deras bostäder och husdjur, om att de helt enkelt har acklimatiserat sig.

– De flesta vilda djur har den här anpassningsförmågan att om de hittar föda så vill de stanna. Om det är mycket människor i området så lär de sig successivt att det inte är någonting farligt, säger Arne Söderberg.

Även Södertörnsvargen har härjat i fårhagarna och i trädgårdarna.

– Där har det varit lite hallå nyligen för att den tog ett får i Tyresta by. Vi har fått ganska många observationer på den och den har rört sig över Dalarö, Haninge, Tyresta, omkring där, säger Björn Carlberg på Länsstyrelsen.

FILM: Se rörliga bilder på Södertörnsvargen

Syskonvargar

Björn Carlberg uppmanar allmänheten som kan tänkas stöta på varg att gå in på www.ab.rovobs.se/ för att rapportera eventuella iakttagelser och för att mejla in eventuella bilder och film.

– Det är jättebra om vi kan få in bilder och filmer och sådant där. Vi har fått en hel del rapporter om att de har varit rätt närgångna. Det handlar mycket om vilket beteende de uppvisar mot människor. Normalt ska vargarna vara skygga, säger Björn Carlberg.

– Den i Brottby har vistats mycket nära bebyggelse, säger han.

Bland annat blev en ryttare jagad av varg på en ridtur och en annan kvinna blev av med sin hund. En vecka senare var det en dam med en katt som ställdes öga mot öga med vargen.

Hund misstänks ha blivit bortrövad av varg

Nu sprider sig oron bland djurägare i området.

I grannkommunen Österåker, fick en familj påhälsning av varg när familjens 4-åring skulle till förskolan.

I Danderyd har rapporter om varg flera gånger kommit in och även i Bagarmossen ska varg ha siktats. Men enligt Björn Carlberg kommer det mängder med rapporter om varg och det är långt ifrån alla som bekräftas från Länstyrelsen som riktiga observationer.

– Det kan vara vissa hundraser som är svåra att skilja från varg, och ibland rör det sig om räv eller andra djur, säger Björn Carlberg.

Även Arne Söderberg konstaterar att det är flera fall som med allra största sannolikhet inte är en varg.

– Det är i alla fall inte Södertörnvargen för hon har inte varit upp där. När det där hände var hon i Västerhaninge och sannolikheten är inte så stor att ytterligare en varg tagit sig in där innanför vatten och infrastruktur, säger han.

Länsstyrelsen testar vargen

Södertörnsvargen finns dock på riktigt och härom dagen hälsade den på hos en man som tittade ut genom fönstret på morgonkvisten och fick syn på vargen i trädgården.

Det är ingen fara, vi träffade på den flera gånger, säger Arne Söderberg.

Trots vargens närgångenhet ser Björn Carlberg ingen anledning till någon större oro.

– Det som är viktigt är att hålla hundar kopplade i de här områdena. Vargar är ju rovdjur så man ska ha respekt för dem, men risken att den angriper människor är liten, säger han.

Arne Söderberg berättar att man under tisdagen befann sig ute på plats på Södertörn för att ”testa” hur vargen reagerar på hund och människor.

– Vi var ute igår med tjänstehund och spårade vargen för att göra en dokumentation om hur vargen beter sig mot hund och människa. Det är ingen fara, vi träffade på den flera gånger, säger Arne Söderberg.

 


Läs mer om vargen i Södertörn

Vargen tillbaka i Tyresta by i helgen

Tre får rivna av varg i Tyresta by

Vargstängsel nära för Tyresta gård

Tyresta ville ha vargstängsel – fick nej

Södertörnsvargen har kommit till Tyresö

Bekräftat: Varg rör sig på Södertörn

Vargen stannade på Södertörn under sommaren

Fakta

Om Vargarna

  • Det finns cirka 350 individer i Sverige. Dessa vargar tillhör den skandinaviska stammen och flera av dem kommer från Norge. Bland annat Södertörnsvargen som är försedd med radiosändare som går att följa på vargwebben.
  • I Stockholms län vet man med säkerhet att det finns en hane i Rialareviret, en hona på Södertörn och en hona i Sjunda-reviret i närheten av Järna.
  • Har du sett något? Rapportera vargobservationer via skandobs eller rovobs
Källa: Länsstyrelsen