Min lokala hjälte

Systembolaget med det mer exklusiva utbudet

Här, i lokaler bredvid Max och mitt emot Coop Konsum, öppnar snart Systembolaget. Projektledaren Mikael Törnkvist har fullt upp.
Här, i lokaler bredvid Max och mitt emot Coop Konsum, öppnar snart Systembolaget. Projektledaren Mikael Törnkvist har fullt upp.
Snart finns fler alternativ för Systembolagets kunder. I nya butiken i Hammarby sjöstad ska det finnas ett större ekologiskt utbud och mer exklusiva viner.

Redan i oktober förra året kunde Lokaltidningen Mitt i berätta att Systembolaget planerade att öppna en butik i Hammarby sjöstad.

Turerna om var det skulle ligga har varit många och åsikterna bland Sjöstadsborna ännu fler.

Men nu, drygt ett år senare, har öppningsdatumet för butiken på Lugnets allé avslöjats. Om fyra veckor går det att handla både julsnapsen och glöggen här, men innan dess är det mycket som ska fixas.

– Vi jobbar med pannan i ­kaklet ända fram till öppning. Vi har byggt sedan i augusti och nu är det bara slutspurten kvar, även om det inte ser ut så, säger Systembolagets projektledare Mikael Törnkvist och ser sig omkring i den ekande lokalen, där det hamras och borras och luktar spackel.

Väggen mellan gamla Seven Eleven och Homely är nedriven och fem kassor är redan på plats. Väggen lyser klatschigt orange och golvet är förstärkt för att klara av alla de burkar och flaskor – omkring 1 400 artiklar – som snart ska radas upp.

– Till skillnad från butiker i köpcentrum ska den här framför allt möta efterfrågan från dem som bor och jobbar här, säger Systembolagets presschef Lennart Agén, som förklarar att de kommer att anpassa sortimentet utifrån kundernas önskemål.

– Butiken kommer nog inte att bli jättelik den på Gullmarsplan eller Folkungagatan. Här bor många yngre människor och det kan nog bli fler förfrågningar om ekologiskt och öl från mikrobryggerier. Det blir även varor med lite dyrare prislägen för det har vi sett att många Sjöstadsbor vill ha, säger han.

Martin Skillbäck på exploateringskontoret tror att Systembolagets etablering kan gynna Sjöstan som helhet.

En del är rädda att det ska bli stökigare här?

– Jag tror inte att det blir något stort problem, säger han.

Sjöstan fullkomligt bubblar av nyetableringar och i januari öppnar även ett nytt bryggeri, Nya Carnegiebryggeriet, som ska brygga småskalig och nyskapande öl.

– Deras öler kommer nog absolut att finnas på hyllan, säger Lennart Agén.

Fakta

Fyra experter ska ge råd

Butiksytan i nya bolaget är 450 kvadratmeter och ska rymma ungefär 1 400 artiklar.

Bland personalen finns fyra personer som kan extra mycket om rödvin, vitt vin, öl och sprit.

Källa: Systembolaget