Systemet kör hem spriten

Familjen Segefalk var en av de första i kommunen som beställde hemleverans från Systembolaget.

– Med snömodd upp till knäna var det ett lysande tillfälle att testa, säger Rakel Segefalk.

Hemma hos familjen Segefalk i Järla sjö är förberedelserna inför kvällens luciatåg i full gång när Magnus Svensson från postföretaget Bring ringer på dörren.

– Leverans från Systembolaget, säger Magnus Svensson, med ett paket i famnen.

Legitimationen scannas och Rakel Segefalk skriver under att hon tagit emot leveransen. Sedan är det klart. Utan att behöva ge sig ut i snön, kånka på tunga kassar eller köa så har alkohol för jul och nyår inhandlats.

– Vi beställde några flaskor bubbel till nyår, lite julöl och lite rödvin. Det som jag framförallt gillar är att man slipper köa och att man kan sitta hemma och beställa i lugn och ro, säger Rakel Segefalk.

Det är framför allt för att underlätta i vardagen som familjen Segefalk använder tjänsten.

– Vi har småbarn, så det är hämta, lämna, fixa och greja. Till Systemet hinner man bara på helgen.

Nacka kommun är det fjärde området som Systembolaget numera erbjuder hemleverans i.

Ett tiotal leveranser genom-fördes av Systembolagets partner Bring under första veckan i Nacka – inte någon anstormning direkt.

– Men vi vill börja i försiktig skala. Det är inte viktigt att få jättestora försäljningsvolymer i början, så vi är mer än nöjda med utfallet, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Först ut i Sverige med hemleverans var Sollentuna, därefter följde Bromma, Johanneshov och Nacka. Det är dock inte hela Nacka kommun som kan beställa, utan bara de som bor i postorten Nacka. Exempelvis Saltsjöbaden och Saltsjö-Boo får alltså vänta.

– Efter årsskiftet ska vi utveckla försöket med andra delar av landet och landsbygd. Först under hösten 2013 genomför vi försöket i större skala, säger Lennart Agén.

För att beställa loggar kunden in på Systembolagets hemsida. Under försöksperioden måste man ange rätt postnummer för att komma till shoppingdelen. Sedan beställer man och betalar.

– Det gäller att ha lite framförhållning, leveransen sker inom tre till fyra dagar. Det är inte någon pizza express, säger Lennart Agén.

Han ser främst tre grupper som kan komma att använda tjänsten.

De som har svårt att få ihop vardagen, de som har långt till butiken och äldre som tycker att det är jobbigt att bära kassar.

– Utvecklingen är tydlig i samhället. Vi har sett en ökad efterfrågan bland våra kunder som vill kunna beställa på samma sätt som man nu kan beställa hem en matkasse på nätet. Men det kommer inte att bli jättestort. I Norge står hemleveransen för någon procent av försäljningen och det är vad vi räknar med att nå i Sverige, säger Lennart Agén.

”Inför storhelgerna är det hopplöst med köer på Systembolaget”, säger Rakel Segefalk, som var en av de första som testade hemleverans från Systembolaget förra veckan. Magnus Svensson från Bring levererade.

Fakta

Systemets regler

Samma regler som för försäljning i Systembolagets butiker gäller vid hemleverans.

Avgiften för hemleverans beror på hur mycket du beställer. En beställning på 1-12 flaskor kostar 200–220 kronor.

Det tar minst tre dagar från beställning till hemleverans.

Brings chaufförer har utbildats och är certifierade för att kunna säkerställa Systembolagets försäljningsregler.

Källa: Systembolaget