Systrar fick brev om falskt miljonarv

Inte mindre än 5,7 miljoner euro skulle de två systrarna få ärva. Allt de behövde göra var att kontakta en advokat i Spanien och följa vidare instruktioner.

Men att allt bara var påhitt anade de direkt.

Två pensionerade systrar, den ena boende i Hallunda och den andra i Bredäng, fick under loppet av några dagar var sitt brev från utländska bedragare. Även den ena kvinnans man kontaktades på samma sätt. ­Kuverten var poststämplade i Spanien och avsändaren uppgav att han arbetade på advokatbyrån Wigler ­& Associates i Madrid.

I brevet stod det att släktingen ­”Maria Lidblom” hade avlidit och lämnat efter sig 5,7 miljoner euro som de nu skulle få ta del av bara de kontaktade ”juristen”.

– Vi bara garvade här och skojade om att vi skulle bli miljonärer. Någon Maria är ingen av oss släkt med, det vet vi för vi har släktforskat ända tillbaka till 1600-talet, och vi har inte det minsta spanskt påbrå, säger Irene Brunér Lidblom, en de två systrarna.

Brevet ser prydligt ut, är skrivet på korrekt engelska och har en tydlig avsändare med en företagsstämpel. Brevet är tryckt i fyra färger på ett A4-ark där efternamnet på den avlidna släktingen varierar efter adressaten.

Olika varianter av de så kallade ”Nigeriabreven” har funnits ända sedan 70-­talet. Till en början kom nästan alla brev från Nigeria, men på senare år har även Spanien och Holland blivit vanliga avsändarländer. De flesta skickas i dag via mejl, medan faktiska brev med frankerat kuvert tillhör ovanligheterna.

– Här är det någon som har gjort en ansträngning och på förhand kollat upp mottagaren. Och gör man sig sådant besvär vill man ju försäkra sig om att träffsäkerheten blir större, säger Anders Olofsson på Södertörns bedrägerirotel.

Det är i princip aldrig yngre personer som nås av bedragarbrev, i stället skickas de till medelålders personer och äldre, ofta ensamstående med ordnad ekonomi.

– Det är väldigt få som går på det här men det finns fall med personliga tragedier där människor har blivit av med sanslösa belopp. Men eftersom de inte lämnar några spår efter sig kan vi inte göra mer än att se mönster och varna allmänheten, säger Anders Olofsson.

Fakta

Var vaksam

Bedragaren kan ta kontakt via mejl, brev eller telefon och utge sig för att vara allt från revisor till avsatt kunglighet eller politiker.

De erbjuder pengar mot att de får använda bankkontot för att föra ut pengarna ur landet.

Lämna inte ut några bankuppgifter eller annan personlig information. Försök heller inte att träffa bedragarna.

KÄLLA: KONSUMENT EUROPA