Systrar gör succé med Youtubeklipp mot rasism

På två veckor har systrarna Tiffany och Bianca Kronlöfs video fått över 380 000 visningar på Youtube.
På två veckor har systrarna Tiffany och Bianca Kronlöfs video fått över 380 000 visningar på Youtube.
Bianca Kronlöf blev kallad ”blattehora” av ett gäng män på tunnelbanan. Hon och hennes syster svarade genom att göra en video som fått stor uppmärksamhet på nätet.

– Vi gjorde klippet för att berätta precis vad som hände. Vår tanke med videon var att få folk som varit med om liknande saker att skriva och berätta om det, säger Biancas syster Tiffany Kronlöf.

I klippet berättar Bianca Kronlöf om när hon var på väg hem till Johanneshov efter att ha uppträtt med en stand-up show för en kvinno­jour. På t-baneperrongen vid Medborgarplatsen passerade hon ett gäng med fem män. När hon gick på tåget vände sig en av männen mot henne och sade ”kolla blatten, värsta horan” innan dörrarna stängdes.

– Det blev en sådan kontrast, när hon först hade träffat personer som arbetar med att stärka kvinnors position i samhället och sedan fick det där kastat i ansiktet. Jag blev så arg när hon kom hem och berättade för mig vad de hade sagt, säger Tiffany, vars syster just nu befinner sig på resande fot.

Systrarna bestämde sig för att reagera. De spelade in låten ”Så jävla pk” och lade ut klippet på Youtube. I klippet kritiserar de män som kränker och förnedrar invandrare och tjejer och videon spreds snabbt i sociala medier.

– Den här videon handlar inte bara om vad som hände Bianca just vid det här tillfället, utan om alla som blivit kränkta och som inte hinner reagera när de blir utsatta utan blir stående kvar med massa saker som man egentligen skulle vilja säga, säger Tiffany.

Efter publiceringen på nätet har många hört av sig till Bianca och Tiffany och berättat liknande historier och klippet har fått nästan 3 000 kommentarer.

– Vi har fått så himla bra reaktioner och det behövs en debatt i det här ämnet. Sedan har vi också fått en del hårda ord, men det var vi beredda på. Jag tror att man måste våga prata om vardags- rasism för att få stopp på det.

Har ni hört av killarna från tunnelbanan?

– Nej, det har vi inte gjort, men förhoppningsvis har de sett videon och tänkt om.

Fakta

Musiker och skådespelerska

Namn: Tiffany och Bianca Kronlöf.

Ålder: 25 respektive 27 år.

Bor: Tillsammans i Johanneshov.

Yrke: Tiffany är musiker under artistnamnet ”Tiffany K” och Bianca arbetar som skådespelerska och är med i teatergruppen ”Gruppen”.

Aktuella: Med youtube-klippet ”Så jävla pk”.