Pigga systrar lämnar Västertorp – efter 35 år

Systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell har hornen på, halloween till ära.
Systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell har hornen på, halloween till ära.
Det roligaste har varit kunderna, säger systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell.
Det roligaste har varit kunderna, säger systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell.
35 år i en presentbutik räcker gott och väl, även om det varit roligt. Det tycker systrarna Annica Battistich och Pia Tjernell.
Nu säger de hejdå till Västertorp och tar ner skylten Piggelina.

Doftljus, sybehörsartiklar, smycken, böcker, kläder, leksaker, porslinsfigurer, muggar, kaffe, te och gammaldags godsaker … Att räkna upp allt som ryms i presentbutiken Piggelina går inte i en kort artikel. Det man kan säga är att den har räddat mången söderortsbo på väg till barnkalas och födelsedagsmiddagar.

I 35 år har Annica Battistich och Pia Tjernell funnits bakom disken, redo att serva både stammisar och nya kunder.

– Det är det som har varit det roliga – alla underbara kunder. Om de flyttar kommer de hit i alla fall, och sådana som var barn när vi startade kommer hit med sina egna barn nu, säger Annica Battistich.

Men nu har hon fyllt 70 och känner att det är dags att göra annat i livet. Tio år yngre systern Pia känner likadant. Därför har de sålt lokalen och lämnar den vid årsskiftet. Innan dess pågår utförsäljning.

Mitt i hälsar på den 31 oktober. Då bär systrarna horn och svarta klänningar med rivmärken – det är ju halloween.

Men Västertorp kommer inte att så utan en presentbutik i framtiden, betonar de.

– Namnet Piggelina försvinner, men det kommer att finnas en butik här som tar över en del av vårt sortiment, säger Annica Battistich.

Närmare bestämt är det inredningsbutiken Bsl Home. Den butiken ligger nu längre ner på Störtloppsvägen, men byter alltså lokal. I januari är det stängt för renovering men i början av februari slår butiken upp dörrarna.

–Det blir en inredningsbutik precis som nu, med textilier, porslin, lampor, kuddar, ljusstakar, handdukar och annat. Men jag ska behålla en del av den gamla butikens sortiment, till exempel teer, leksaker, godis och en del kläder, eftersom jag har förstått att det är uppskattat, säger Ann Rudebrand, som driver Bsl Home.