Systrar med siktet på Mello

Ylva Persson och Linda Persson i Ylvas hemmastudio som snart ska få ljuddämpare på väggarna. Just nu sker inspelningarna hos Linda eftersom byggarbeten stör utanför Ylvas hem.
Ylva Persson och Linda Persson i Ylvas hemmastudio som snart ska få ljuddämpare på väggarna. Just nu sker inspelningarna hos Linda eftersom byggarbeten stör utanför Ylvas hem.
Under hösten höll systrarna i en kör på Lilla Albyskolan. Här uppträder de med Disneylåtar framför publik.
Under hösten höll systrarna i en kör på Lilla Albyskolan. Här uppträder de med Disneylåtar framför publik.
Som barn utsattes de för mobbing. Idag gör enäggstvillingarna Ylva och Linda Persson låtar om inre styrka – och siktar på att vara med i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

Låtskrivare, producenter, musikvideofilmare, artister, managers, körledare… ja, listan över vad systrarna Ylva och Linda Persson hinner med kan göras lång. Med tio minuters gångavstånd till varandra bor de i Sundbyberg med varsin musikstudio hemma.

Med en pianospelande pappa och en farfars far som dog mitt under ett framträdande i kyrkan har de musiken i familjen. Redan som 7-åringar skrev de låtar efter att ha fått upp ögonen för Melodifestivalen.

– Det var Carola 83. Vi sjöng och mimade framför teven. 1984 fick vi stanna uppe och kolla på Eurovision, då lärde vi oss låtarna vi gillade fast de var på andra språk, säger Linda.

Som enäggstvillingar har de följts åt nära under hela livet, vilket gjort att de ibland klumpas ihop.

– Förr tyckte vi det var jobbigt och hade olika kläder men de senaste tio åren har vi utnyttjat det till vår fördel, säger Ylva.

– Det är bra när vi jobbar med musiken att alltid ha någon att bolla med, vi blir snabbare, säger Linda.

Men så har det inte alltid sett ut. Som 10-åringar utsattes de för psykisk mobbning.

– Det fanns inget stöd hos varandra då eftersom vi båda var utsatta, säger Ylva.

Mobbningen resulterade i att de fick flytta från orten. För att inte andra barn ska drabbas av samma sak ledde de under hösten en kör på Lilla Albyskolan för elever i klass 1-3. De vill lära tjejer att ta plats på scen tidigt och skapa gemenskap mellan årskurserna.

Vanligtvis jobbar de inom IT men på fredagar, kvällar och helger jobbar de med musiken. Senaste fyra åren har de satsat på Melodifestivalen och Eurovision Song Contest och tävlat med 15 låtar utomlands. Fem bidrag är inskickade till svenska Melodifestivalen i år och i dagarna väntar de svar från uttagningen.

– Det är en manlig bransch och för att synas som tjej idag räcker det inte att vara låtskrivare, säger Linda.

– Som tjej känns det som att man måste vara dubbelt så duktig, säger Ylva.

Därför står de för hela processen när en låt blir till och ibland står de även för framförandet. Även om de delar arbetsuppgifterna är det ingen som sitter själv och skriver en låt.

– Allt måste godkännas av den andra och det är en hård process, säger Ylva.

Det är inte bara i yrkeslivet som de har starka band. När Linda var gravid och Ylva var i samma rum mådde Ylva illa och fick svullna fötter. Skengraviditeten gjorde att hon inte följde med på förlossningen som tänkt.

– Jag gick på en dejt i stället, risken var att jag skulle fått smärtor om jag följde med, säger Ylva.

Fakta

Tufft schema för tvillingarna

Färdigställer cirka tio bidrag till andra länders melodifestivaler.

En julsingel med två svenska artister kommer i november.

Tre spelningar i Tyskland med covers.

Välgörenhetskonsert på Waterfront i december till förmån för flyktinghjälp.

Jobbar med en anti-mobbningslåt för en vänskapsgala i mars i södra Sverige tillsammans med elever från Lilla Albyskolan. Samt musikvideoinspelnig för låten. ”Vi har aldrig haft så mycket som den kommande månaden”, säger Ylva.