Systrarna som startade juristernas metoo

Ida Kjos, 30, och Emma Fagervall, 27, på Historiska museet, där 65 metoo-grupper samlades.
Ida Kjos, 30, och Emma Fagervall, 27, på Historiska museet, där 65 metoo-grupper samlades.
65 metoo-grupper samlade på Historiska museet tillsammans med Åsa Regnér (S).
65 metoo-grupper samlade på Historiska museet tillsammans med Åsa Regnér (S).
Systrarna bär t-shirts med trycket #medvilkenrätt.
Systrarna bär t-shirts med trycket #medvilkenrätt.
Det senaste halvåret har varit omvälvande för systrarna Ida Kjos, 30, och Emma Fagervall, 27, från Kungsängen. I höstas startade de juristernas metoo-upprop, som fick tusentals kvinnor att enas mot sexism inom branschen.
– Om folk tror att detta är något som kommer att blåsa över är det dags att tänka om, säger Ida Kjos.

Fotograferna trängs framför podiet och blixtrarna smattrar. Representanter från 65 metoo-grupper har samlats på Historiska museet. Tal hålls om sexuella övergrepp och kränkningar. Många riktar sig direkt till jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) på första parkett.

Hon har precis fått en sammanställning av uppropen från 2017, med över 100 000 underskrifter. Det tjocka häftet lämnades över av Emma Fagervall – en av initiativtagarna till juristernas upprop #medvilkenrätt.

– När vi drog igång uppropet sa vi att om en enda kvinna känner sig stärkt av det här, så har vi gjort någonting bra, berättar Emma Fagervall.

I höstas startade hon och systern Ida Kjos en hemlig grupp på Facebook för att få till ett branschupprop. De knöt även till sig forskaren Maria Nääv och advokaten Caroline Snellman. 

13000 kvinnor anslöt

När gruppen väl var startad hade 4000 medlemmar godkänts vid slutet av dagen. Några dygn senare hade antalet stigit till 13000.

– Vi började förstå att det skulle bli en betydligt större apparat än vad vi någonsin hade kunnat föreställa oss, säger Ida.

De skapade en mejllista för att kunna ta emot anonyma vittnesmål. Flera hundra sidor sammanfattades i en artikel som skrevs under av 4445 kvinnor – ett av de största metoo-uppropen i landet.

– Servern för undertecknande kraschade direkt, säger Emma.

65 metoo-grupper samlade på Historiska museets innergård tillsammans med jämställdhetsministern Åsa Regnér (S). Foto: Leon Hansén

Att rörelsen växte sig så stark i branschen tror de har att göra med tillkomsten av allt fler kvinnor. Tidigare dominerades juridiken av män, men sedan flera år tillbaka är merparten på utbildningarna kvinnor. De har slitit hårt för att ta sig igenom studierna om lag och rätt, för att sedan komma ut i en verklighet där andra regler gäller, menar de. 

– Alla kvinnor vi känner i juristbranschen har utsatts för marginaliserande eller nedvärderande beteende, säger Emma.

Ida instämmer.

Jag tror att många män inte har insett vad som ägt rum framför ögonen på dem. Jag har en vän som fick en insikt när hans flickvän var gravid för första gången. Barnmorskan pratade enbart med henne om fostret. Då förstod han hur vi känner, säger Ida.

Hon slås av hur mycket hon själv faktiskt upplevt under sin egen karriär.

– Jag undrar hur man kunde acceptera det här. Vidden av egna erfarenheter är tyvärr stor.

Hon berättar om månadslånga projekt hon förberett i egenskap av affärsjurist. På slutdagen då transaktionen ska äga rum vill klienten i stället träffa en man. Och möten då motparten inte ens tilltalar henne i tron att hon är sekreterare.

– Det hände mig för bara ett par veckor sedan.

Tillbaka i Kungsängen

Ida är en av Sveriges yngsta advokater och Emma har dubbel examen i juridik. De är uppvuxna i Kungsängen och har nyligen flyttat tillbaka efter flera år närmare innerstan. Numer bor de bara en kilometer ifrån varandra. Deras partners, simlegendaren Lars Frölander och den tidigare Idol-vinnaren Markus Fagervall, är lärare i idrott respektive musik på Broskolan – samma skola som systrarna gick på som barn. Deras pappa Fredrik Kjos är dessutom gruppledare för Moderaterna i Upplands-Bro.

– Vi var båda elitsimmare tidigare och tränade på Eriksdalsbadet. Det var där jag träffade Lasse år 2007. Han var senare med i ett TV-program som hette ”Stjärnor på is”, där även Markus Fagervall som vunnit Idol 2006 var med. Markus vann och Lasse kom trea, berättar Ida.

De blev goda vänner och alla tre umgicks mycket med varandra. Under tiden pluggade Emma juridik i Umeå. Dit flyttade Markus Fagervall 2011 och då blev även de ett par.

– Tack TV4. Lasse var bestman på vårt bröllop, säger Emma.

– Och Markus kommer att vara bestman på vårt bröllop i sommar, säger Ida.

De beskriver sina män som jämställda och stöttande i alla lägen.  

Även om Facebook-gruppen har stängts ner, lever #medvilkenrätt vidare. Budskapet diskuteras nu på universiteten och i de högsta dömande instanserna, berättar de. 

– Det kommer inte att dö ut här. Det puttrar över allt. Om folk tror att detta är något som kommer att blåsa över är det dags att tänka om. Engagemanget är outtröttligt och det är en ny tid nu. Förändringens tid är här, säger Ida. 

Systrarna bär t-shirts med trycket #medvilkenrätt. Foto: Leon Hansén