T-banevagn slogs sönder vid derby

Fotbollsderbyt förra tisdagen blev en stökig historia på Kungsholmen.

På Fridhemsplan avlägsnades 74 risksupportrar, och en tunnelbanevagn utsattes för omfattande skadegörelse.

Strax före fotbollsderbyt på Råsunda förra tisdagen ringade polisen in 77 risksupportrar vid Franzéngatan på Kungsholmen. Enligt polisen var de på väg för att slåss med det andra lagets supportrar.

– Vissa hade utrustning, bland annat tandskydd som de spottade ut när de blev inringade, säger Lars Byström på länskriminalpolisen.

Enligt flera poliser som Lokaltidningen Mitt i pratat med har det blivit allt vanligare att huliganerna har tandskydd när de går på fotbollsmatch.

– Första gången jag såg det blev jag förvånad. Frågar man varför så säger de att de har varit och tränat kampsport, säger stationsbefäl Magnus Nilsson.

Tre av supportrarna på Kungsholmen togs med för provtagning misstänkta för ringa narkotikabrott och 74 avlägsnades i enlighet med polislagens paragrafer om störande av allmän ordning.

När supportrar lämnade Fridhemsplan med riktning mot Solna uppstod ytterligare stök nere på perrongen.

– En tunnelbaneförare uppmärksammade att det var bråk i den sista vagnen. Flera personer slog sönder lysrör och armaturer, säger Charlotte Periasamy, kommunikatör på MTR.

Totalt utsattes två vagnar för skadegörelse. Tåget togs senare ur bruk. Vad kostnaden för skadegörelsen blir är ännu oklart.