Ta en flygtur i Sickla och se in i framtiden

Mats Gerdau (M) tar en flygtur över Nacka. Till den 3 november kan du skapa drömmar om framtiden i Sickla köpkvarter.
Mats Gerdau (M) tar en flygtur över Nacka. Till den 3 november kan du skapa drömmar om framtiden i Sickla köpkvarter.
När västra Sicklaön blivit en del av innerstan med tusentals nya bostäder har det hunnit bli år 2030. Men redan nu kan du bidra med idéer om framtiden i kommunens ”visionsverkstad”.

Nacka växer på höjden och bredden. På västra Sicklaön planeras för 14 000 nya bostäder, t-bane­dragning och tusentals arbetsplatser de kommande 20 åren. För att få in medborgarnas synpunkter så tidigt som möjligt i processen har kommunen tagit till ett udda knep.

Förra måndagen invigdes ”visionsverkstaden” i Sickla köpkvarter. I vad som liknar en lekhörna för barn är det tänkt att allmänhetens idéer kring den framtida stadsbilden ska lockas fram på suggestiv väg.

Du kan exempelvis slå dig ner i en fåtölj, sätta på dig hörlurar och låta dig hypnotiseras av Nackas stadsdirektör Lena Dahlstedts mono­tona stämma. Hon bär med dig upp på en ”stråle” och ber dig sedan beskriva vilken atmosfär som ska råda på den plats du landar på. Du kan också uppleva en simulerad flygfärd över Nacka.

Låter det flummigt? Vi frågar kommunstyrelsens ordförande, Mats Gerdau (M).

– Det är seriöst menat, men man behöver något som väcker intresse. Det är lätt att ta fram en karta och intellektuella argument. Men här fångar vi känslan: Vad är det vi vill? säger han.

Mats Gerdau hoppas att satsningen leder till att fler tar chansen att delta med förslag och idéer i ett tidigt skede av planprocessen. Och att visionsverkstaden ligger mitt i Sickla köpcentrum är ingen slump.

– Vi vill vara där folket är. Här kan vi fånga de som har svårt att vara med vid ett samråd, exempelvis barnfamiljer, säger han.

Anders Egerö som bor på Henriksdalsberget är en av verkstadens första besökare. Han slår sig ned och fattar pennan för att dela sina tankar.

– Jag vill ha en blandad bostadsmiljö, inte några skyskrapor. Och det är bra att Nacka har som princip att bevara gamla fabriksbyggnader. Det ger en koppling bak i historien, säger han.

Visionsverkstaden stannar i Sickla till den 3 november. Därefter flyttar den till Nacka Forum och Nacka stadshus.

Fakta

40 000 nya Nackabor

År 2030 beräknas Nacka ha 40 000 fler invånare än i dag.

I Henriksdal planeras för 1 300 bostäder och i Finnboda/Danviken för 700. I Planiaområdet planeras 1 200 bostäder, i Bergs oljehamn 2 000 och i Kvarnholmen cirka 3 000.

Visionsverkstaden finns i Sickla fram till den 3 november, sedan flyttar den till Nacka Forum och Nacka stadshus.