ANNONS

Ta en nostalgitripp – i bilder

Indutriarbetare på J V Svenssons motorfabrik i Augustendal, dagens Nacka strand. Bilden är tagen för ungefär 100 år sedan.  Invigningen av Fisksätrabanan 1957.  Verkstad vid Atlas Diesel 1940.  Kvarnholmen 1960.FOTO: Jan-Erik Svanberg
Indutriarbetare på J V Svenssons motorfabrik i Augustendal, dagens Nacka strand. Bilden är tagen för ungefär 100 år sedan. Invigningen av Fisksätrabanan 1957. Verkstad vid Atlas Diesel 1940. Kvarnholmen 1960.FOTO: Jan-Erik Svanberg
Nacka strand har sålts till amerikanska riskkapitalister och över hela kommunen byggs det så det knakar.

Den som blir nostalgisk kan alltid besöka Nackas fotoarkiv där tusentals bilder och dokument finns bevarade.
ANNONS

1899 köpte J V Svensson delar av vad som i dag kallas Nacka strand för att bygga bilar. Men branschen var tuff och han var i valet och kvalet om han skulle satsa på båtar i stället och strunta i bilarna.

Han frågade sin fru som sa åt honom att bygga båtmotorer.

”Se, det var så att hon var en skärgårdsflicka, och hon visste vad det vill säga att sitta och ro och kava i timtal”, berättade Svensson i efterhand.

Det blev startskottet för produktionen av det som sedermera blev tändkulemotorn Avance. En Nackaprodukt som kom att spridas över hela världen.

Historier som denna kan besökare ta del av på Nackas lokalhistoriska arkiv.

Grunden för arkivet lades 1948 av Nackabon och amatörfotografen Eric Ericsson när han utlyste tävlingen ”den bästa Nackabilden”. Bidragen strömmade in.

Efter många års insamlande rymmer arkivet i dag cirka 60 000 fotografier, varav 4 000 har digitaliserats, och mängder av textdokument med hundratals år på nacken.

– Det är ett helt fantastiskt arkiv, det finns inte många sådana i Sverige. Det finns så mycket information här och det är roligt att kunna visa ett områdes förändring, säger Catharina Wikström, kultursekreterare.

Tillsammans med Bernt Sjögren, som har arbetat med arkivet i över 30 år, och Morgan Jansson tar Catharina Wikström hand om Nackas lokalhistoriska arkiv.

ANNONS

Det är öppet för allmänheten och alla från studenter till byggherrar och nyblivna husägare besöker arkivet.

– Intresset för hur en plats såg ut kan ju komma med åldern. Men vi märker att det är många ungdomar som kommer hit också, säger Catharina Wikström.

Morgan Jansson visar upp en av hans favoritskatter bland arkivets dammiga hyllor: en hög med ritningar från 1917 av ett pampigt konserthus i Saltsjöbaden som aldrig blev byggt.

– Det planerades för 1 200 platser men så många människor bodde inte ens i Saltsjöbaden på den tiden. Tanken var att gästerna skulle komma med Saltsjöbanan. Men hela projektet glömdes av, säger han.

Det är lätt att fängslas av de gamla dokumenten, berättar Bernt Sjögren.

– Man måste nog ha det intresset, annars skulle det inte gå att jobba med det här så länge, säger han.