ANNONS

Ta en öl och kolla på konst

Sundbybergs köksbryggeri har fått en ny gäst – Valdemar Gerdin, som startar museum i den gamla kyrkan.
Sundbybergs köksbryggeri har fått en ny gäst – Valdemar Gerdin, som startar museum i den gamla kyrkan.
En öl och en konstrunda, tack.

Så kan det snart låta i Betlehemskyrkan som håller på att förvandlas till både mikrobryggeri och museum.
ANNONS

Den gamla kyrkan på Sturegatan genomgår sitt livs förändring. På nedre plan bubblar öl i fem enorma jästankar.

En trappa upp visas just nu ett trettiotal tavlor och installationer. De flesta verken är gjorda av svenska konstnärer, motiven ofta politiska. Konsthistorikern och samlaren Valdemar Gerdin är initiativtagare till Det nya museet. Den första utställningen består av pärlor ur hans egen, 600 verk stora, konstskatt.

– Jag har samlat konst sedan jag var 17 och lånar ut mycket till museer. Men målet har alltid varit att öppna eget, säger han.

Valdemar Gerdin, som bor i Stockholm, tycker att Sundbybergs stad har en positiv syn på konst. Han är dessutom kompis med Peter, Thomas och Pelle på Sundbybergs köksbryggeri som hyrt kyrkan i ett år. Valet av stad föll sig därmed naturligt.

– När de kom hit var det 100 hål i taket, det regnade in och var slitet. Men det är en jättestor, fin yta och det mesta är ju renoverat nu. Vi var fyra personer som slet i fyra dygn för att få bort heltäckningsmattan.

Mellan sex och åtta utställningar per år ska det bli är tanken. Unga konstnärer ska stå för minst hälften. Och precis som i Valdemar Gerdins egen samling blir könsfördelningen mellan konstnärerna på Det nya museet 50/50.

– Det är jätteviktigt. Kvinnan har en förlegad roll i konsten, i de flesta museers samlingar är fördelningen 80/20.

Förhoppningen är fritt inträde.

– Då kan så många fler ta del av konsten. När Moderna museet hade gratis inträde kom det otroligt mycket folk.

ANNONS

Än så länge får den nyfikne ringa och boka tid för en visning. Men när Sundbybergs köksbryggeri öppnar för allmänheten blir det fritt fram att njuta konst till ölen.

– Det blir inga fyllefester här, ingen dans. Jag tror att folk är vettiga och tar det försiktigt, säger Valdemar.

Fakta

Det nya museet invigdes den 8 mars. Utställningen hänger fram till sommaren och består av cirka 30 verk med ”politisk udd” från 60-talet och framåt.

Medverkar gör bland andra Sundbybergsikonen Helga Henschen, Jan Manker, Birgit Ståhl-Nyberg och Marie-Louis Ekman.

Sundbybergs köksbryggeri har än så länge medlemspub och ölprovningar. Så snart lokalen handikappanpassats öppnar den för allmänheten.

ANNONS