Ta en promenad – på taken

Från taket på Gallerian ser man hela stan. Men det är ganska blåsigt.
Från taket på Gallerian ser man hela stan. Men det är ganska blåsigt.
En takpark stor som en halv fotbollsplan mitt i centrala stan.

Det byggs just nu högst upp på Galleriahuset – trots att tidigare takparksförsök i city har ­slutat i fiasko.

Promenera hela vägen från ­Jakobsgatan till Hamngatan – utan att nudda marken. Det blir verklighet om några år när ombyggnaden av Galleriakvarteret är klar.

Hemligheten stavas takparker. Hela kvarterets översta våning ska nämligen byggas om till ett gigantiskt sammanhängande område med kafé, träningsanläggning, stadsodling och parkhäng.

Enligt Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter som står bakom projektet, ska taken stå öppna för allmänheten, även för dem som inte är sugna på att köpa något.

– Vi vill göra den här delen av stan mer attraktiv. I dag för­knippas den med mycket annat än det vi vill, säger han om projektet.

Totalt ska de tre taken, med ­broar för transport emellan, bestå av 2 450 kvadratmeter takyta och 1 000 kvadratmeter inomhusyta. Två av taken beräknas stå klara under 2017 och det sista kring våren 2019.

Takparkstrenden är stark i innerstan. Nyligen öppnade en park högst upp på det gamla Skandiahuset på Sveavägen 44. Där slår sig fastighetsbolaget för bröstet som byggare av stadens första takpark och lovar att utrymmet blir tillgängligt för allmänheten via ett kafé nästa sommar – i alla fall om man köper något.

En annan takpark som var på gång men slutade i ingenting var den på det planerade Blåljus­huset på västra Kungsholmen. Huset stoppades nyligen av den nya majoriteten i Stadshuset efter dåligt intresse från hyresgästerna.

Men även om takparkstrenden i dag känns ny och fräsch har den gamla rötter. När Hötorgs City i Hötorgsskraporna byggdes på 60-talet öppnades terrasserna mellan husen för allmänheten. Idén fungerade dock inte alls och terrasserna stängdes, bland annat på grund av skadegörelse, redan på 70-talet. Mats Hederos menar att han är medveten om problematiken.

– Ja, det har funnits områden, som de vid Hötorget, där det inte har fungerat. På den tiden såg man inte avigsidorna. I dag vet vi att det inte funkar om man inte tar hand om en plats och har någon form av verksamhet.

Fakta

Fler parkprojekt i innerstan

Sveavägen 44: Parken blev just klar och öppnar för allmänheten nästa sommar.

Hötorgsskraporna: Det har diskuterats om att det är dags för ett nytt försök att utnyttja utrymmet mellan skraporna som stängdes för allmänheten på 70-talet.

Samverkanscentralen: Den nya centralen (Blåljushuset) skulle ha en park på taket men stoppades av politikerna ­i ­Stadshuset.