Tabbe stoppade tornkafét

Emelie Lindqvist hoppas på liv och rörelse i Vattentornet som hon promenerar förbi med pudeln Ines. ”Ett kafé är en bra idé, men det vore kul med en krog med temakvällar och levande musik också”, säger hon.
Emelie Lindqvist hoppas på liv och rörelse i Vattentornet som hon promenerar förbi med pudeln Ines. ”Ett kafé är en bra idé, men det vore kul med en krog med temakvällar och levande musik också”, säger hon.
En miss i hyresförhandlingarna gjorde att

företaget som skulle driva kafé i Vattentornet drog sig ur i sista sekund.

– Det var nära en målgång. Men olyckligt nog sprack det, säger kommunens fastighetschef Per Bengtsson.

Sundbybergsbon Emelie Lindqvist tar vägen förbi vattentornet på sin morgonpromenad med pudeln Ines.

– Det är tråkigt att det står tomt. Det är ju ett perfekt läge och det vore kul om det hände något, säger hon.

Emelie har hört om planerna på kafé i tornet, vilket bestämdes i ett rådslag 2006. Kommunen renoverade tornet för åtta miljoner kronor och installerade bergvärme, ventilation och satte in toaletter. Men sedan september 2010 har tornet stått tomt i väntan på en lämplig aktör som vill flytta in och driva ett kafé.

I april i år nappade företaget Trend catering. Medan förhandlingarna pågick gjorde kommunen ytterligare investeringar i tornet enligt företagets önskemål och inredde ett kök med serveringsbänkar, diskmaskin, belysning och avlopp.

Men i september, när det var dags att skriva på hyreskontraktet, drog sig Trend catering ur.

– Väldigt olyckligt. Vi hade jobbat mycket under sommaren och satsat mycket på dem. Men man kan inte tvinga någon att skriva under. Det sprack två minuter i tolv kan man säga, säger kommunens fastighetschef Per Bengtsson.

Orsaken till att företaget valde att backa var att kommunen skrivit av besittningsskyddet i kontraktet.

– Investerar man 150 000 kronor utan att ha möjligheten att sälja lokalen om det inte funkar, då finns ingen säkerhet. Hjärtat sa ja, men business är business, säger Peter Svensson på Trend catering.

Varför diskuterades inte villkoret tidigare?

– Kontraktet drog ut på tiden och vi fick se det först i mitten av augusti. Då ville inte kommunen backa på det, säger Peter Svensson.

– Vi hade annat fokus och diskuterade främst pengar och hyra. Vi började i fel ände, och det har nog både vi och de lärt sig något av, säger han.

Kommunen har återupptagit kontakten med två entreprenörer som tidigare visat intresse, båda med kaféinriktning. Men oppositionsrådet Carl Grufman (M) tycker att det är läge att tänka om. Moderaterna har tidigare föreslagit bostäder i tornet.

– Att göra en så här stor renovering utan att någon vill flytta in är att kasta pengar i sjön. Bostäder är ett sätt att få loss resurser. Det är hett på bostadsmarknaden med unika boenden med berättelser.

Men kommunalrådet Jonas Nygren (S) avfärdar idén.

– Bostäder är totalt omöjligt. Det skulle innebära stora ingrepp och att tornet blir privat område. Så länge jag har makt blir det inte bostäder i tornet.

Däremot nämner Nygren en ”fine dining”-restaurang och ett socialt kaféprojekt, typ Stadsmissionen, som tänkbara idéer i tornet. Det blir dock aktuellt tidigast i vår.

Men redan i vinter kan vattentornet fyllas – av musik.

– En artist med Sundbybergskoppling har kommit med en förfrågan om att använda tornet som inspelningsstudio fram till jul. Hen vill komma åt ”vattentornsljudet”, säger Jonas Nygren.

Resten är än så länge hemligt.

Fakta

Detta har hänt

1912: Vattentornet står klart.

2006: 10 000 Sundbybergsbor röstar om tornets framtid, 80 procent vill ha ett kafé.

2010: Renoveringen blir färdig.

2012: Kommunen meddelar att kaféet ska öppna. I september drar sig företaget Trend catering ur affären.