ANNONS

Två greps med 3 700 tabletter tramadol i Kungsängen

Magnus Nilsson, kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla.
Kommunpolisen Magnus Nilsson vill uppmana föräldrar i Upplands-Bro och Järfälla att vara vaksamma.
En man och en kvinna, båda i 20-årsåldern, greps förra veckan i Kungsängen sedan polisen tyckt de betett sig misstänkt. På sig hade de en större mängd kontanter och 3 700 tabletter av drogen tramadol. Nu varnar polisen för den nya drogen, som man menar har stor betydelse för våldet i området.
ANNONS

Med anledning av den senaste tidens skjutningar i Upplands-Bro har polisen förhöjd närvaro i området och jobbar särskilt riktat mot ungdomar.

I torsdags förra veckan var områdespoliserna ute med aspiranter som är under utbildning. Man träffade då på två personer i 20-årsåldern, en man och en kvinna, vid Kungsängens station som bedömdes vara intressanta.

3 700 tramadol hittades vid kontroll av två personer

Paret kontrollerades och polisen hittade en större mängd kontanter och 3 700 tabletter tramadol.

Magnus Nilsson, kommunpolis.

Magnus Nilsson, kommunpolis. Arkivbild. Foto: Åsa Sommarström

Mannen är från Upplands-Bro och känd av polisen sedan tidigare. De är båda nu misstänkta för narkotikabrott, både för eget bruk och innehav i överlåtningssyfte.

– 3 700 tabletter är så många att det är lite magstarkt att hävda att det är för eget bruk. Därför är våran arbetshypotes att det här skulle säljas, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Fakta

Det här är tramadol

Tramadol är ett läkemedel som används vid vissa typer av smärta. Det har delvis liknande effekt som morfin.

Läkemedlet är narkotikaklassat och det finns en risk för beroende.

Risken för beroende är oftast mindre när läkemedlet används enligt läkarordination och du följer rekommenderad dosering.

Källa: 1177 Vårdguiden

– De langare som förr bara sålde cannabis erbjuder i dag nästan alltid även tramadol. De har breddat sitt utbud. Och det är de drogerna som utgör basinkomsten för de kriminella gängen.

Magnus Nilsson misstänker också en mer konkret koppling mellan drogen och den senaste tidens skjutningar och våldsbrott i Upplands-Bro och Järfälla. Tramadol har ångest- och empatidämpande effekter som han menar kan ha betydelse.

Den unga mannen och kvinnan hade 3700 tabletter tramadol på sig då polisen kontrollerade dem i förra veckan.

Den unga mannen och kvinnan hade 3700 tabletter tramadol på sig då polisen kontrollerade dem i förra veckan. Foto: Most Photos

Polisen ser en koppling till de våldsbrott som drabbat kommunen

– Vi har haft en mängd våld under en tid nu som varit orimlig. Om man tittar på vilka individer som vi misstänker så är vår bedömning att de förmodligen varit påverkade av tramadol när de begått de här handlingarna. Sannolikheten för att gärningsmän som skjuter ihjäl varandra på öppen gata berusat sig innan med narkotika är hög, säger Magnus.

Polisen har nu skrivit om både gripandet av det unga paret och om drogen tramadol på sin Facebooksida. Magnus Nilsson riktar en uppmaning till föräldrar i Järfälla och Upplands-Bro.

– Vi vill att föräldrar är uppmärksamma. Om det dyker upp främmande värktabletter hemma, kanske med text på något främmande språk, utgå då ifrån att det är tramadol.