”Täby behöver en uppsträckning”

Täby bör klandras av JO för behandlingen av Nader Golkar som Mitt i berättade om förra veckan. Det anser experten Nils Funcke.

– Kommunen behöver en uppsträckning, säger han.

Förra veckan berättade Mitt i om Nader Golkar, 31, som fick problem när han begärde ut offentliga handlingar från kommunen.

Kontakten slutade med att Täbys kommunjurist försökte tysta kraven med hjälp av ett misskrediterande mejl till Nader Golkars arbetsgivare.

I mejlet ifrågasätts Täby­bons arbetsmoral. Kommunjuristen Mikael Ekellund skriver bland annat att det verkar som om ärendet drivs mot Täby kommun ”på betald arbetstid”.

Till Mitt i säger kommunjuristen att han skrev mejlet i frustration. Han ville att Täbybon skulle sluta ”hålla på och bråka” eftersom han redan fått svaret att handlingarna inte fanns.

Nader Golkar säger att han själv reglerar sin arbetstid och att saken i dag är utagerad på jobbet. Han har dock anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

En som har synpunkter på kommunens hantering är Nils Funcke, författare, journalist och expert på yttrandefrihetsfrågor. Han säger att han skulle bli förvånad om JO inte kritiserar Täby kommun.

Kommunen behöver en uppsträckning. Det blir rena vilda västern om kommunjurister hör av sig till arbetsgivare så fort kontakten med medborgare blir lite knölig, säger Nils Funcke.

Sist Täby kommun fick JO-kritik var 2012. Även den gången handlade det om en anmälare som inte fått ut handlingar trots upprepade förfrågningar.

Lisbeth Sämå, biträdande kommundirektör säger till Mitt i att hon förutsätter att alla tjänstemän på Täby kommun vet vad som gäller i fråga om offentlighetsprincipen.

Hon anser inte att arbetsgivare ska kontaktas som i fallet med Nader Golkar.

Mitt i förra veckan.