Täby centrum ville stoppa konstverk

Här är målningen som Täby centrum ville censurera. Orsak: Den ansågs för utmanande.

– Konstigt med tanke på att hela centrum är fullt av brudar i bikini, anser Täby konstvänner.

I höst hålls de så kallade kulturdagarna i Täby för tredje året i rad. Evenemanget arrangeras av kommunen, och den här gången görs det i samarbete med Täby centrum.

Inför arrangemanget har bland annat Täby konstvänner ombetts att välja ut ett verk som ska visas.

Föreningen bestämde sig tidigare i år för tavlan ”Varsågod ta en citron” av 23-åriga konstnären Cajsa Söderman med rötter i Täby.

– Det är en häftig bild som utstrålar humor och väcker både positiva och negativa associationer, säger Marianne Öhgren, ordförande i Täby konstvänner.

Men centrumledningen var inte lika förtjust. I ett mejl till Täby konstvänner förklarade Unibail-Rodamco, som driver Täby centrum, att målningen är för utmanande. Tavlan skulle inte få visas under kulturdagarna.

Beslutet upprörde föreningen som bestämde sig för att om det inte skulle bli den tavlan – så tänkte de inte bidra med någon annan heller.

Men i förra veckan fick de positiva besked. Under onsdag förmiddag meddelade Unibail-Rodamco att de gett med sig. Målningen kommer att hängas upp.

Täby konstvänners ordförande Marianne Öhgren gläds åt beslutet men är fortfarande kritisk till centrumledningens agerande.

– Det är konstigt att en teckning med mestadels frukt känns för utmanande när hela centrumet är fullt av foton på brudar i bikini eller underkläder, säger Marianne Öhgren.

Hon tycker inte att ett privat företag ska vara med och bestämma innehållet under kulturveckan. Även Cajsa Söderman, konstnären bakom verket, är skeptisk.

– Att en teckning i bleck kunde väcka så starka känslor gjorde mig förvånad, säger hon.

Centrumchefen Christoffer Lind säger att man hela tiden haft en dialog om evenemangets innehåll och slutligen kommit fram till att tavlan ska få vara med.

Tavlan ”Varsågod ta en citron”.

Fakta