Täby ger grönt ljus åt 20 nya laddstolpar

Fler laddstolpar ska få flera Täbybor att investera i en elbil.
Fler laddstolpar ska få flera Täbybor att investera i en elbil.
Har du hört talas om räckviddsångest? Det drabbar elbilister som oroar sig för att få slut på ström när de är ute och kör. Det vill kommunen råda bot på med 20 nya laddstationer runt om Täby.

För dem som går i tankarna att köpa en elbil kan bristen på laddstolpar innebär en bromskloss. I ett led att försöka nå kommunens miljömål satsar man nu på att installera 20 laddplatser runt om i kommunen.

– Vi vet inte riktigt var de ska placeras ännu men vi har tänkt oss i närheten av skolor, idrottsplatser och infartsparkeringar. Vi hoppas att det ska minska räckviddsångesten, säger Gregor Hackman, hållbarhetschef på kommunen.

Ska öka viljan att köpa elbil

Räckviddsångesten, som Gregor Hackman kallar den, innebär att många tvekar att köpa en elbil eftersom de inte vet var man ska ladda om det blir en kris med ”soppan”. I Täby finns det 167 registrerade elbilar enligt Statistiska centralbyrån, och med de nya laddplatserna hoppas Gregor Hackman att de blir fler.

– De här 20 laddplatserna ska ge omkring 40 laddpunkter och vi siktar på att de första ska vara uppe till hösten.

Det finns sedan tidigare nio laddpunkter i kommunen, men ingen av dem är i kommunens regi. I beslutet

Kostar en miljon

Priset då? Kommunen har fått beviljat ett stöd om 400 000 kronor från Naturvårdsverkets projekt ”Klimatklivet” men man kommer att behöva slanta in 600 000 kronor till för att målet ska bli verklighet.

– Kommunen ska vara klimatneutral och inte beroende av några fossila bränslen fram till 2050 och det är ett tufft mål. Jag skulle säga att den här investeringen är ett hyfsat kostnadseffektiv jämfört med andra miljöåtgärder.