ANNONS

Täby laddar för att allt fler skaffar elbil

Elbilarna blir allt fler i Täby.

Men än så länge finns bara fem platser för laddning.

Nu förbereds för två nya stolpar - till att börja med.
ANNONS

Fjolåret bjöd på något av en boom för elbilar i Täby.

Antalet nyregistreringar var visserligen bara tio stycken, men ändå betydligt fler än tidigare år. Under 2013 var siffran två och året dessförinnan var det noll.

För de som behöver ladda på sin elbil är dock alternativen något begränsade än så länge. Totalt finns fem laddstolpar runtom i Täby. Men nu kan fler vara på gång.

Bland annat har ett stort elbolag nyligen uppvaktat kommunen med ett erbjudande. Bolaget vill anlägga två nya stolpar för snabbladdning i Täby.

Med hjälp av statsbidrag blir själva installationen mer eller mindre gratis för kommunen, enligt ett tjänsteutlåtande från stadsbyggnadsnämnden. Kostnaden uppges annars vara 264 000 kronor per stolpe.

Poa Collins är chef på gatu- och parkenheten. Enligt henne finns politisk vilja att underlätta för de som har elbil i Täby.

– Tanken är att det ska bli betydligt fler laddstolpar på sikt. Det är viktigt för kommunens miljöprofil att kunna erbjuda det, säger Poa Collins.

Enligt henne är det dock lättare sagt än gjort. Ofta finns juridiska knepigheter kring valet av plats för stolparna och det krävs mycket utredningsarbete för att det ska fungera.

Totalt finns drygt 12 000 laddbara fordon i Sverige, enligt Elibilsstatistik.se. Lite mer än hälften är så kallade laddhybrider och resten är elbilar.

ANNONS
Fakta

Kör upp till 50 mil

Beroende på modell räcker en laddning mellan 10 och 50 mil.

Med snabbladdning fylls 80 procent av batteriet på runt 20 minuter.

Den som sätter upp stolpen bestämmer varifrån elen ska komma, om det exempelvis ska vara i huvudsak vindkraft.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.