ANNONS

Täby långt ifrån en turistmagnet

Eva Johansson från Enköping och Sonja Viippola från Jakobsberg gillar att campa i Täby kyrkby. ”Vi kommer hit varje år”.
Eva Johansson från Enköping och Sonja Viippola från Jakobsberg gillar att campa i Täby kyrkby. ”Vi kommer hit varje år”.
Varken fornlämningar eller närheten till Stockholm hjälper. Turisterna tar sig inte till Täby.

Nu höjs röster för att kommunen måste satsa mer på besöksnäringen.
ANNONS

Nära till Arlanda, Stockholm, runstenar och öppna landskap. Täby borde vara som en dröm för vilken tysk turist som helst. Men så är det inte.

Förra året hade Täby 105000 kommersiella gästnätter, enligt statistik från kommunen. En stor del utgjordes av konferensbesök. Siffran har visserligen ökat något de senare åren men är fortfarande låg i förhållande till många jämförbara kommuner.

Några som trots allt tagit sig till Täby är Eva Johansson, 68, från Enköping och Sonja Viippola, 72, från Jakobsberg. De bor på Nygårds camping i Täby kyrkby.

– Vi kommer hit varje år. Det är fantastiskt att kunna ta Roslagsbanan in till stan och sedan åka tillbaka ut hit, säger Sonja Viippola.

Eva Johansson är bara på besök ett par dagar. För henne är närheten till Stockholm avgörande.

– Vi som kommer utifrån vill gärna in till stan, säger hon.

Täbypolitikern Jan Boman (S) anser att kommunen kan locka fler besökare om bara viljan finns. Han har drivit frågan politiskt under våren.

– Marknadsföringen är obefintlig. Vi satsar ingenting på besöksnäringen trots att vi har så mycket att erbjuda, säger Janne Boman.

Han menar att fornlämningar, natur och närheten till storstaden är en vinnande kombination.

ANNONS

Att det finns förutsättningar anser även Kristina Eineborg, näringslivschef i kommunen.

– Mycket av besöksnäringen inkluderas i annat vi gör. Inte minst handlar det om shopping och Täby centrum som lockar många utifrån.

Kristina Eineborg uppger att det dessutom görs viss marknadsföring av till exempel runriket, bland annat på Arlanda.

– För att locka stora grupper från till exempel kryssningsfartygen krävs en annan struktur av till exempel caféer och toaletter. Där är vi inte ännu, säger hon.

Vilket är ditt bästa utflyktsmål i Täby?

Caroline Asp, 22, Vallentuna, ­jobbar i kyrkbyn:

– Täby centrum är ett bra sätt att fördriva tiden även om jag kanske inte är där så ofta själv.