Drömmen: Få in Palme-vapnet under amnestin

Vapnen som kommit in till Täbypolisen under årets amnesti.
Vapnen som kommit in till Täbypolisen under årets amnesti.
Täbypolisen var först med att få in ett vapen under årets vapenamnesti. Det är mest gamla puffror som dyker upp, men förhoppningen är att få in vapen som varit med vid tidigare brott – och en typ av revolver är speciellt eftertraktad.

Från den första februari kan vem som helst lämna in illegala skjutvapen anonymt till polisen utan att straffas. I Täby polisområde, som inkluderar kringkommunerna Danderyd, Vaxholm, Vallentuna och Österåker, fick man in det första vapnet, eller rättare sagt: den första vapendelen.

– Det var ett slutstycke till en gammal svensk kulsprutepistol av modell 45 som kom in. Den behöver inte vara olaglig utan det kan ha varit någon som haft en civil licens tidigare, säger inspektör Magnus Müller vid Täbypolisen.

Gamla svenska militärvapen

Han säger att de sedan den första februari fått in ett helt gäng med gamla gevär och pistoler, och en hel del finkalibrig ammunition. Inte sällan dyker det upp gammalt vapenmateriel från den svenska militären.

– Det är svårt att säga varför man har dem, men rent spekulativt kan det vara så att man lyckats få med sig en hem efter att man gjort värnplikten eller att man faktiskt haft licens på dem i någon skytteförening, säger Magnus Müller.

”Nu precis kom det in ett Mauser-gevär”

Vapnen som kommer in skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC, där de förstörs. Men de mer intressanta vapnen – som oftare används i kriminella sammanhang – testas för att se om de går att koppla till äldre brott.

– I år har vi bland annat fått in ett salongsgevär och nu precis kom det in ett Mauser-gevär, säger Magnus Müller.

Pistolen som är särskilt intressant

Men det är specifikt ett vapen – en revolver av typen Smith & Wesson med .357 magnum kaliber – som skulle vara extra intressant. Det är nämligen den modellen som användes i mordet på Olof Palme.

– Det vore något om det kom in. Vi har inga särskilda instruktioner att hålla koll på just den, men det är klart som sjutton att man vidtar speciella åtgärder om en sådan modell dyker upp, säger Magnus Müller.

2013 – när polisen senast genomförde amnestin lämnades 15 000 vapen in i hela landet under tre månader.