Täby ska få fler lekplatser

Daniel och Anna Hamilton trivs på Enhagsparkens nya lekplats.
Daniel och Anna Hamilton trivs på Enhagsparkens nya lekplats.
Nyligen invigdes den nya lekplatsen i Enhagsparken. Nu fortsätter satsningen som ska ge alla Täbybor max 500 meter till utomhuslek.

– Det behövs, säger Anna Hamilton, mamma i Ella gård.

Den nya lekplatsen i Enhagsparken i Ella gård har cirkus som tema. Små skulpturer av sälar samsas med klätterställningar, gungor och kulörta lampor. För mer mogen lek finns också en boulebana i närheten.

Parken invigdes förra söndagen. En av dem som var där är Anna Hamilton och hennes barn Daniel och Fredrika, som bor alldeles i närheten. De är även på plats när Lokaltidningen Mitt i gör ett besök.

– Det har inte funnits så mycket lekplatser söder om Ellagårdsvägen så det är bra att det satsas lite. Det behövs fler aktiviteter för barn och unga, säger Anna Hamilton.

Hon tycker att den nya parken är fin och har något för barn i de flesta åldrar. Även sonen Daniel är nöjd.

– Jag tycker bäst om att klättra högt i luften, säger han och tar sig upp för något som liknar en repstege på en av klätterställningarna.

Han är inte ensam om att kunna klänga fram på en ny lekplats i Täby framöver. I kommunens så kallade lek- och aktivitetsplan är målet att ingen Täbybo ska ha längre än 500 meter till närmaste lekplats.

Planen drogs igång redan 2007 men enligt Poa Collins, stadsträdgårdsmästare, börjar det nu på allvar märkas att något är på gång.

– När jag började jobba i Täby för 14 år sedan så var det många som undrade om det fanns några parker eller lekplatser här över huvudtaget. Nu känns det som att utbudet börjar bli ganska stort, säger Poa Collins.

Satsningen på parker och lek har en budget på 7,5 miljoner per år fram till 2018. Då ska Täby ha fått drygt tio nya lekplatser, utöver de som byggts sedan arbetet påbörjades. Dessutom ska parkerna bli ljusare. Förhoppningen är att utökad belysning ska locka till lek även på kvällen och under årets mörkare månader.

– Vårt syfte är att få Täbybor i alla åldrar att komma ut och röra på sig och använda de ytor som är till för alla, säger Poa Collins.

Investeringsplanen innefattar även parker som inte innehåller lekplatser. Sittplatser, promenadvägar och nya rabatter ska göra Täbys parker mer attraktiva. Och även här finns ett konkret mål. Max 250 meter ska det vara till närmsta park för den som bor eller arbetar i Täby.

Sedan satsningen påbörjades har ett flertal parker restaurerats och nya har tillkommit. Utöver Enhagsparken så har bland annat Ängsholmsparken i Gribbylund och Midgårdsparken i Täby kyrkby rustats för lekande barn. Även Skarpängsparken och Hägernäsparken har byggts om.

Jag tycker bäst om att klättra högt i luften.Daniel Hamilton, 5 år

Fakta

Lekplatser på gång

Mosstorpsparken i Roslags-Näsby.

Centralt i Erikslund.

Tibblevallen nära Täby C.

Lahäll.

Viggbydalen.

Kjulaparken i Viggbyholm.

Grindtorpsparken.

Rösjöbadet.

Rösjö centrum.

Intill Täby IP.