Täby ska ta färg av Medelhavet

Medelhavet kommer till Täby.

Nästan i alla fall. Den här veckan inleds årets plantering av sommarblomster – med vågskvalp och soliga stränder som inriktning.

Ett år har gått sedan sist och nu är det dags igen. Nu i veckan drar Täby kommun igång sin traditionsenliga plantering av vår- och sommarblommor. Som vanligt finns ett tema.

Förra året var det himlens färger, från gryning till skymning, som gällde. Tidigare år har både schlager och idrott inspirerat.

I år är det Medelhavet som är tema, berättar Jenni Nordström som är landskapsarkitekt på Täby kommun.

– Vi brukar spåna fram något som vi tycker känns roligt att arbeta med och den här gången blev det Medelhavet, säger hon.

Planteringarna görs på spridda platser hela vägen från Klockstapelparken i kyrkbyn ner till Näsbyparks centrum. Totalt är det 28 arter som ska blomma på tolv ställen i kommunen.

– Vi har inte letat efter växter som nödvändigtvis finns runt Medelhavet utan snarare tänkt i färger som förknippas med klimatet och naturen där.

I vårflorprogrammet för 2015 finns allt från penséer till pärlhyasinter och fagertrav. Förhoppningen är att växtligheten ska föra tankarna till sol, sand och havets böljande blå former.

Här är fyra av arterna från årets vårplantering. Vet du vilka blommor det är? (Vänd på tidningen så hittar du svaren.)